FC Groningen verliest van AZ door eigen verdediging

ALKMAAR – FC Groningen speelde zaterdagavond de lastige uitwedstrijd tegen AZ in het Alkmaarder AFAS-stadion. Een mogelijkheid voor de Groningers om de nare nasmaak van het onnodige verlies tegen Ajax een week eerder weg te spoelen.

In een spannende openingsfase waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren was de eerste grote kans voor FC Groningen. Danny Hoesen stuurde Oussama Idrissi weg. De snelle buitenspeler schoot net voorlangs.

Zo lek als een mandje

Gaandeweg de wedstrijd werd AZ sterker. In het zadel geholpen door het zwakke verdedigen van Groningerzijde openden de Alkmaarders de score. In de 24e minuut kopte Ron Vlaar een goed genomen corner in, doelman Sergio Padt kreeg geen grip op de bal waardoor spits Vincent Janssen de rebound kon binnenschieten.

Tien minuten later verdubbelde de sterk spelende Vlaar zelf de score. De verdediger was het meest attent bij een bal die -wederom- uit een corner in het strafschopgebied van FC Groningen bleef hangen. Tussen vier Groningse verdedigers in wist hij de bal in het net te krijgen.

FC Groningen komt goed weg

Ook de laatste tien minuten waren voor AZ. Twee keer kwam de Trots van het Noorden goed weg. Een domme overtreding van gelegenheidsrechtsback Juninho Bacuna in het strafschopgebied werd terecht bestraft met een penalty. AZ-aanvoerder Hendriksen wist het buitenkansje niet te verzilveren. Drie minuten voor rust werd een doelpunt van Vincent Janssen afgekeurd wegens buitenspel.

Onmachtig

In de tweede helft leek de wedstrijd al snel op slot te schieten voor de Groningers. Ridgeciano Haps wist Etienne Reijnen te verrassen en schoot de 3-0 binnen. Een minuut later deden de Groningers toch wat terug. Joris van Overeem legde de onzichtbare Michael de Leeuw neer in het Alkmaarder strafschopgebied. De Leeuw faalde niet van elf meter en zette de 3-1 op het scorebord.

FC Groningen bleek aanvallend net zo onmachtig als dat het verdedigend was. De ploeg van Erwin van der Looi leek geen moment van plan de achterstand verder te verkleinen.

Twintig minuten voor tijd besliste Hendriksen de wedstrijd. De middenvelder van AZ schoot de bal achter Padt na wederom slecht verdedigen van Groningen.

AZ klimt door deze overwinning naar de derde plaats op de ranglijst. FC Groningen moet uitkijken dat het niet verder afdaalt in de Eredivisie. De Groningers zijn genekt door hun eigen slechte verdedigen, maar ook aanvallend maakt de ploeg weinig indruk.