Acantus levert elf aardbevingsbestendige woningen op

DELFZIJL – Elf huurwoningen van Acantus in Spijk en Farmsum zijn de afgelopen weken aardbevingsbestendig gemaakt. Ook zijn de woningen voorzien van een modern uiterlijk en zijn ze direct nul op de meter gemaakt, waardoor ze bij gemiddeld verbruik net zoveel energie opwekken als een gezin normaal verbruikt.

Deze week worden vijf woningen aan de Havenweg in Spijk opgeleverd en de week erna zes woningen aan Waarman in Farmsum. De bewoners keren na de oplevering terug naar hun woning.

Ingrijpende werkzaamheden

De werkzaamheden om de woningen in Spijk en Farmsum aardbevingsbestendig en nul op de meter te maken waren ingrijpend. Zo zijn alle buitengevels gesloopt, is er een stalen constructie geplaatst om de woningen te versterken en zijn er nieuwe goed geïsoleerde gevels en daken geplaatst. De daken zijn voorzien van zonnepanelen. Omdat de werkzaamheden zo ingrijpend waren, besloot de woningcorporatie de bewoners tijdelijk in een wisselwoning te huisvesten. De vloeren binnenin de woningen zijn ook meteen vervangen.

Na versterking minder kans op zware schade

De constructies van de woningen zijn versterkt, waardoor de kans op zware schade is afgenomen. Dit betekent niet dat er helemaal geen schade meer kan ontstaan. Nu de woningen zijn versterkt, kan er bij een aardbeving nog steeds schade ontstaan.

Unieke samenwerking

De woningen maken deel uit van een project waarin acht woningcorporaties uit het gebied van het Groninger gasveld in samenwerking met Centrum Veilig Wonen een groot aantal corporatiewoningen niet alleen aardbevingsbestendig verbouwen maar ook verduurzamen tot nul op de meter.

acantus2

De deelnemende corporaties zijn: Wierden en Borgen, Acantus, Woongroep Marenland, Lefier, Woonstichting Groninger Huis, Stichting Uithuizer Woningbouw, De Delthe en Woonzorg Nederland.