Gerhard Offringa voetbalt op janboerenfluitjes maar scoort aan lopende band

MIDWOLDA – We schrijven het seizoen 2002-2003. In de eerste competitiewedstrijd wacht MOVV de confrontatie met Veelerveen. Spits Gerhard Offringa was herstellende van een gebroken enkel en kon eigenlijk niet spelen. Uit nood bond hij toch zijn kicksen onder en produceerde een onvervalste hattrick. MOVV klopte Veelerveen met 4-3. ,,Er was er eentje bij waarbij ik zes spelers achter elkaar passeerde. Die goal is me altijd bijgebleven.” Was getekend Gerhard Offringa, 33 jaar, in het dagelijks leven werkzaam bij een deurwaarderskantoor en in zijn vrije tijd voetballer bij MOVV. Eentje van een uitstervend ras.

Offringa scoort altijd en overal. De teller staat op het moment van schrijven op 239 competitietreffers in zeventien seizoenen. Zowaar geen sinecure. ,,Het is altijd leuk om te scoren, daar word je als spits op afgerekend. Maar het is niet zo dat ik nu nog het halve veld rondloop om een doelpunt te vieren. Het komt misschien wat arrogant over, zo is het niet bedoeld maar scoren is voor mij inmiddels een gewoonte geworden, niks bijzonders. Er wordt wel eens beweerd dat spitsen egoistisch moeten zijn. In bepaalde gevallen misschien wel, maar persoonlijk vind ik het ook verdomde leuk om een assist te geven. Vorig jaar, toen we kampioen van de vierde klasse zijn geworden, waren de meeste van mij afkomstig. Als er iemand beter voorstaat, dan geef ik hem in de meeste gevallen af”, aldus Offringa die uiteraard ook op andere spitsen let. ,,Ik hou niet van aanvallers die vaak op de goede plaats staan en intikkertjes produceren. Mijn voorkeur gaat uit naar voetballende spitsen. Ibrahimovic, bijvoorbeeld, maar vooral Dennis Bergkamp vond ik een geweldenaar.”

Als je zoveel scoort als Gerhard Offringa dan verwacht je dat de clubs voor hem in de rij staan. Niets is minder waar. ,,Ik heb behalve een jaartje BV Veendam alleen maar voor MOVV gespeeld. Het is mijn club, ik heb er mijn vrienden. Gezelligheid viert er de boventoon. Ik ben dan ook nooit direct door andere verenigingen benaderd omdat ze waarschijnlijk wel wisten dat ik toch niet bij MOVV zou weggaan. Clubliefde, ja, misschien wel. Ik hoor bij MOVV. Bovendien heb ik ook niet de mentaliteit om hoger te voetballen. Eigenlijk doe ik alles op zijn janboerenfluitjes. Doe niet meer dan nodig is, haal het maximale er niet uit. Ik ga altijd naar de training maar kan niet zeggen dat ik qua arbeid alles geef. Ik hoor wel eens om me heen dat ze mij lui vinden. Kan kloppen, ik loop zeker niet voorop.”

Offringa zegt een hekel te hebben aan tegenstanders die niet zo goed kunnen voetballen. Die er bovenop zitten, de bijtertjes die man en bal meenemen. Het niveau van de huidige derde klasse vindt hij minder dan toen hij zeventien jaar geleden in de hoofdmacht debuteerde. ,,Vergelijk het maar met de vierde klasse van nu”, zegt hij. ,,De mentaliteit is minder, spelers hebben er niet zoveel meer voor over. Ik heb toch al het idee dat de kwaliteit van het zondagvoetbal achteruit holt. Steeds meer zondagclubs worden zaterdagverenigingen. De jeugd wil zaterdagavond op stap en het zondag rustig aan doen.”

Derde klasse noemt hij het juiste niveau voor zijn vereniging. ,,Als iedereen beschikbaar is, doen we goed mee maar als er blessures komen is MOVV kwetsbaar. We hebben met twaalf man een hele smalle selectie. We krijgen aanvulling uit de B-junioren, maar voor hen is het een grote stap. De trainingsopkomst varieert tussen de tien en veertien man. Degene die kan komen, is er. Daar valt niets op aan te merken. Maar concurrentie is er niet. En met Cor Grozema, die zijn contract met een jaar heeft verlengd, hebben we een uitstekende trainer. Spelers van buitenaf komen zelden naar MOVV. Je moet ze dan benaderen, dat gebeurt niet. Als er eens een keertje iemand de overstap maakt, dan blijft ie meestal ook tot in lengte der jaren. Dit zegt ook wel wat”, stelt Offringa die zelf nog niet aan stoppen denkt. ,,Ik bekijk het van jaar tot jaar. Heb al jaren last van de knie en dat zal ook niet beter worden. Toch wil ik geen zinkend schip verlaten. Als ik stop, stoppen er waarschijnlijk meer. Omdat er momenteel geen aanwas is, zou dit dodelijk zijn voor de club. Ooit, hoe lang het nog zal duren weet ik niet, zal MOVV moeten fuseren omdat de club geen bestaansrecht meer heeft. Het meest voor de hand ligt een fusie met VVS. Er zal dan een nieuw sportpark ergens halverwege tussen de dorpen Midwolda en Oostwold moeten komen. En je ontkomt er dan ook niet aan om een keuze te maken voor zaterdag- of zondagvoetbal. Dat zal dan ongetwijfeld spelen op zaterdag worden.”

Maar zover is het wat de aanvalsleider van MOVV betreft nog lang niet. ,,Ik zal me altijd voor MOVV blijven inzitten. Ik ben jeugdleider geweest maar gestopt toen we een zoon kregen. Nu doe ik af en toe een bardienst, organiseer een toernooitje of steek mijn handen uit de mouwen voor de familiedag. Als ik niet meer speel zie ik wel wat er op mijn pad komt”, aldus Offringa die het kampioenschap van vorig jaar het hoogtepunt in zijn lange carrière noemt. Verder is het ook hem opgevallen dat er de laatste jaren toch wel minder toeschouwers op de wedstrijden afkomen. ,,Ik denk dat er nu gemiddeld honderd man langs de lijn staan bij onze thuiswedstrijden. Dat zijn er wel eens meer geweest, je ziet het na afloop van de wedstrijden ook in de kantine. FC Groningen en vooral Eredivisie Live zijn hiervan de oorzaak. Je kunt nu lekker warm thuis op de bank voetbal kijken. Geef die mensen eens ongelijk.”