Ambitieus Prorail en Max Bögl bouwen aan nieuwe spoorbrug in Zuidhorn

ZUIDHORN – Zuidhorn krijgt een nieuwe spoorbrug over het van Starkenborghkanaal. Een ambitieus project waar Prorail en Max Bögl een paar jaren zoet mee zullen zijn.

Hoofduitvoerder Marcel Kampman van aannemer Max Bögl en bouwmanager Sander van Rijn van Prorail leggen de plannen uit. “Als alles goed gaat staat er begin 2018 een splinternieuwe en hypermoderne spoorbrug die helemaal van deze tijd is.“

“Het is een project waar alle facetten van de bouw inzitten”, begint Marcel. De hoofduitvoerder is verheugd eindelijk te mogen beginnen. “De bomen zijn gekapt, het NGCE (Niet Gesprongen Conventionele Explosieven) onderzoek is uitgevoerd en het riool en de leidingen zijn verlegd. Kortom, de condities om te beginnen zijn geschapen.” Tevens zijn er de afgelopen week verscheidene noodzakelijkheden aangelegd. De uiterst belangrijke bouwkeet is inmiddels al in gebruik. Bouwlichten, drinkwater en andere voorzieningen zijn onderweg. Vanaf volgende week maandag gaat Max Bögl -in opdracht van Prorail- beginnen met de werkzaamheden. “Medio maart hopen we van start te gaan met het grondwerk”, vertelt Sander.” Er moet een stevige grondlichaam komen te liggen voor de spoorbaan, tevens wordt 6000 vierkante meter terrein verhard om de stalen brug op te kunnen bouwen. Daar zullen we wel een dag of honderd zoet mee zijn.

” Het merendeel van het transport gaat via het water. Als we dat via de weg hadden gedaan zou dat erg belastend voor de omwonenden zijn geweest, aldus Marcel. Het tweetal laat 75 duizend kubieke meter zand aanleveren per boot richting de bouwput, alsmede 1900 ton aan staal. “Alleen het beton komt via de weg”, vult Sander aan. “Daarmee proberen Prorail, Max Bögl en de gemeente de inwoners van de gemeente zo weinig mogelijk te belasten. Veel wegverkeer voor de huizen langs levert gevaar, lawaai en frustratie op. Dat proberen we op deze manier te voorkomen. Bovendien, het water van het Van Starkenborghkanaal ligt er toch.” Samenwerken met de omwonenden is volgens Marcel en Sander erg belangrijk. Prorail, Max Bögl en de gemeente Zuidhorn willen de mensen zoveel mogelijk bij het megaproject betrekken. Dat blijkt ook wel uit de informatie die beide partijen verschaffen over de bouw van de nieuwe spoorbrug. “Laatst werd de informatieavond hier in Zuidhorn door meer dan 300 mensen bezocht”, aldus de hoofduitvoerder. “Dat geeft wel aan dat het leeft in het dorp en dat mensen willen weten wat er staat te gebeuren. En dat is natuurlijk een positief iets.” Vanaf april wordt er tevens om de week een spreekuur gehouden. Mensen die meer willen weten over de bouw van de brug, vragen hebben of gewoon eens willen komen kijken kunnen dan langskomen. Op de aangegeven datums, die kenbaar worden gemaakt op de website van de gemeente Zuidhorn, staan de specialisten mensen graag te woord over de vorderingen die gemaakt worden.

De mannen verwachten zeker tot aan de bouwvak bezig te zijn met het grondwerk. “Daarna zal er ook daadwerkelijk vooruitgang te zien zijn”, zegt hoofduitvoerder Kampman. “Na de bouwvak gaan we bezig met de bouw van de brug zelf.” Nog zo’n mooi en uitdagend onderdeel van het werk vindt Sander van Rijn: “De brug komt in stukken aan vanuit de fabriek. Dan wordt de brug voorgemonteerd en vervolgens in elkaar gezet. In 2017 wordt het geheel in één keer ingevaren en hier omhoog gevijzeld met hydraulische vijzels.” Een hele klus waarvoor het van Starkenborghkanaal tijdelijk afgezet moet worden. “Het is de bedoeling dat aan het einde van volgend jaar zomer van in een buitendienststelling de rails overgezet worden op de nieuwe spoorbrug. De oude brug moet dan nog gedemonteerd en afgevoerd worden. Omdat het oog ook wat wil gaan we daarna de grond rondom de brug weer netjes en toonbaar maken”, weet Sander. “Wij laten het netjes achter. Dus ook het kanaal wordt nog uitgebaggerd voordat wij begin 2018 vertrekken.” Vanaf dat moment kan Zuidhorn genieten van een nieuwe, mooie spoorbrug over het van Starkenborghkanaal. De nieuwe brug is een stuk hoger dan de oude brug. “De plannen zijn om de brug zo hoog te maken dat er vierlaags containervaart kan plaatsvinden”, aldus van Rijn. “Daarbij is de brug ook nog eens 200 meter lang”, volgens Kampman. “Dit wordt een juweel van een brug.”

Als hoofduitvoerder kijkt Marcel Kampman uit naar de uitdaging die de komende jaren voor hem in het verschiet liggen. “Dit is een project waar alles in zit. Betonbouw, staal , weg, water, grond en hoogte. We halen alles uit de kast om dit megaproject tot een goed einde te brengen.” Sander van Rijn hoopt op een veilig project met zo weinig mogelijk overlast voor de inwoners van Zuidhorn. Wij willen het niet alleen goed doen, maar vooral veilig en zonder de mensen al te veel tot last te zijn.” Over één ding zijn de heren het nu al eens: “Deze spoorbrug wordt een unieke blikvanger.”