Toplassers van de Nijeborg uit Leek naar regionale laswedstrijd in Stadskanaal

LEEK/STADSKANAAL – Martijn Pijpker uit Jonkersvaart en Jack van der Woude uit Marum mogen naar de regionale laswedstrijden in Stadskanaal. Martijn en Jack zijn de beste lassers van hun klas en zij kunnen hun goede prestaties bekronen met een ereplaats bij de regionale wedstrijd.

Deze lascompetitie voor vmbo-leerlingen worden elk jaar georganiseerd om jongeren te enthousiasmeren voor het mooie vakgebied van de lastechniek, een technische richting met volop beroepskansen. Verschillende scholen uit de drie noordelijke provincies doen mee aan de wedstrijd die dit jaar op 11 maart in Stadskanaal wordt gehouden.

Volgens docent Rico Faas van de Nijeborg is techniek ten onrechte impopulair onder jongeren. Er zou volgens hem meer aandacht en waardering moeten zijn voor technische beroepen. Er is veel vraag naar vanuit het bedrijfsleven. Werknemers worden tegenwoordig uit het buitenland gehaald omdat er in Nederland niet voldoende technisch geschoold personeel voor handen is. Rico Faas vindt dit een gemiste kans voor scholieren in Nederland.