Binnenkort in hartje Groningen: Brownies & downieS

GRONINGEN – Nog héél even. En dan zit er ook in hartje stad een Brownies& downieS. Nicole Kuper gaat samen met echtgenoot Frank het unieke horecaconcept runnen. Uniek omdat mensen met een verstandelijke beperking of met afstand tot de arbeidsmarkt er de broodjes en de koffie serveren. Als het een beetje meezit, gaat de lunchroom aan de Oosterstraat 40 rond half april open.

Nu nog werken ze beide in de zorg –Nicole (23) in de gehandicaptenzorg, Frank (25) in de verslavingszorg en psychiatrie-, vanaf volgende maand mogen zij zichzelf officieel ondernemer noemen. Een beetje eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Als ze een jaar of 40, 50 zouden zijn stond een eigen horecazaak in de planning, vertelt Nicole. De twintigers nemen per volgende maand ontslag bij hun werkgevers om aan hun droom te beginnen.

Terwijl Nicole de deur van haar zaak openzwaait, druppelt de koffie in de Senseo op de tegelvloer al door. De oude pijpenlade aan de Oosterstraat 40 is leeg, kaal en koud. De campingtafel met drie witte klapstoeltjes en een bouwlamp halverwege de winkel is het enige interieur. Maar daar gaat snel verandering in komen, als het aan Nicole ligt. Deze week wil ze los met de verbouwing van haar lunchroom waar straks plek is voor 44 gasten. Eigenlijk is inrichting is een beter woord. Want, zoals ze zelf zegt: “We hoeven niets af te breken, alleen maar op te bouwen.” Nicole weet precies wat ze wil. Is zakelijk en duidelijk in wat ze voor ogen heeft. Op de basisschool wist ze al: ik ga later in de gehandicaptenzorg werken. En zo het geschiedde: op haar 15e volgde ze de opleiding om op haar 18e aan de slag te gaan. En toen manlief Frank op een avond tegen zijn vrouw zei dat hij ooit graag een eigen lunchroom zou runnen, luidde haar resolute antwoord: prima! Maar niet met gewoon personeel. “Toen ik las over de formule van Brownies & downieS, wist ik: dit is geweldig! Dat mensen met een beperking gewoon meedraaien in de maatschappij, dat vind ik fantastisch. Bovendien: ondernemen vond ik altijd al leuk. Lekker m’n eigen gang kunnen gaan, héérlijk. Ik ben een echte regelnicht. In deze formule kunnen we ons allebei vinden: Frank een horecazaak, ik aan de slag met mensen met een handicap. Twee weken later zaten we aan tafel voor een gesprek op het hoofdkantoor in Veghel.”

‘In tegenstelling tot sommige andere zaken maken wij géén winst uit het PGB’

Veghel is de eerste plek waar vijf jaar geleden een Downie & brownieS opende. Ondertussen zijn er al ruim 20 vestigingen en een stuk of 10 in de pijpleiding waarvan 1 in Kaapstad (Zuid-Afrika). De formule waarbij mensen met een beperking of met afstand tot de arbeidsmarkt de broodjes serveren, helpen in de keuken, de kassa draaien en schoonmaakwerk doen, groeit als kool. “Het concept staat echt als een huis en de franchisezaken lopen goed”, weet Nicole die binnenkort van plan is gesprekken te voeren met zorginstellingen en het speciaal onderwijs om geschikte kandidaten te vinden voor haar D&B. Ze denkt tussen de 4 en 6 cliënten per dagdeel te kunnen plaatsen. Dat werkt als volgt: de cliënt koopt zorg in bij B&D Groningen, dagbesteding dus. De begeleiding wordt betaald vanuit het Persoonsgebonden budget (PGB). “Wij maken, in tegenstelling tot sommige andere ondernemingen, géén winst uit het PGB”, vult de onderneemster aan.

De inrichting heeft ze al precies in haar hoofd: “Industrieel wordt het, De tafels zijn op dit moment in de maak, stoelen –kunststof kuipje, houten poten- staan al bij mij in de huiskamer.” Verder moet alles er nog in: keuken, toiletten en kasten.” Behalve brownies staan er gezonde salades, soepen, gebak en ambachtelijke broodjes op de menukaart van de lunchroom. “Verse producten van top kwaliteit. Het brood krijgen we aangeleverd van een ambachtelijke bakker.”

Wie zin heeft om ook bij Brownies & downieS aan de slag te gaan mag een mailtje sturen naar Nicole en Frank: Groningen@browniesanddownies.nl