NS wil af van Qbuzz

GRONINGEN – Als het aan de NS ligt hebben de medewerkers van Qbuzz straks een andere baas. Het bedrijf is voornemens de bustak van de hand te doen en zoekt een gegadigde voor de overname van Qbuzz.

Wat de plannen precies gaan betekenen voor de medewerkers van het busbedrijf is vooralsnog onduidelijk. NS verzekerde het personeel dat er geen banen verloren zullen gaan bij de verkoop. Vakbond FNV Spoor betwijfelt dit. Volgens de bond gaan er bij een overname altijd dingen veranderen voor het personeel, en meestal niet in positieve zin. De FNV wil dan ook dat de NS zijn plannen herziet.

Bij Qbuzz in Groningen en Drenthe werken momenteel zo’n 700 mensen. Het busbedrijf mag het vervoer in beide provincies verzorgen tot en met 2019. De NS is niet van plan bij volgende vergunningen zelf mee te bieden voor een nieuw contract.

Behalve het verkopen van Qbuzz wil de NS ook de stationswinkels van de hand doen. Het bedrijf wil zich gaan richten op een betere dienstverlening in de treinen.