Negen opleidingen Rijksuniversiteit Groningen betiteld als topleiding

GRONINGEN – Na het slechte nieuws rondom de frauduleuze werknemers die recentelijk door de Rijksuniversiteit Groningen op non-actief zijn gezet, is er nu ook goed nieuws te melden voor de universiteit.

Maar liefst negen opleidingen van de RUG krijgen het predicaat topopleiding. De master Nanoscience van de RUG is zelfs de beste masteropleiding van Nederland. Dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2016. Met 96 van de mogelijke 100 punten wordt de opleiding door geen enkele andere opleiding geëvenaard.

Ook in 2013, 2014 en 2015 was Nanoscience volgens de Keuzegids al de allerbeste universitaire master in Nederland. In de Keuzegids worden alle Nederlandse masteropleidingen kort beschreven. Bij de meeste wordt ook een kwaliteitsoordeel gegeven, op basis van studentenoordelen en het oordeel van keurmerkinstantie NVAO. Van de brede, klassieke universiteiten staat de RUG in totaal als tweede gerangschikt.

Negen topopleidingen

In de gids zijn beschrijvingen opgenomen van de masteropleidingen die officieel in Nederland zijn geregistreerd. Bij de meeste masters wordt bovendien met punten een kwaliteitsoordeel gegeven. Sommige studies zijn zo goed dat de redactie ze het predikaat ‘topopleiding’ geeft – bij een score van 76 punten of meer. Van de masteropleidingen van de RUG mogen zich negen topopleiding noemen: American Studies, Archaeology, Astronomy, Euroculture (Europese Studies), Research Master in Economics and Business, Functionaliteit van het Recht (research), Theologie en Religiewetenschappen (research), Population Studies en Nanoscience. Landelijk kregen 93 opleidingen het predicaat topopleiding.

Dertien eerste plaatsen

Naast de topmasters zijn er dertien opleidingen van de RUG eerste in hun categorie. Het gaat om International Law, Notarieel Recht, Journalistiek (Mediastudies), International Economics and Business, Industrial Enigineering and Management, Supply Chain Management, Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie, Medical and Pharmaceutical Drug Innovation, Human Movement Sciences, Regional Studies (research) en Artificial Intelligence.