‘Grote demonstratie voor het ‘Het Kielzog’ in Hoogezand’

HOOGEZAND-SAPPEMEER – “In Kropsdam is iedereen gelukkig”. Dat is de titel van de afstudeerfilm waarvoor op zondag 6 maart opnames gemaakt worden op het plein tegenover ‘Het Kielzog’.

Gedurende negen draaidagen worden in de hele provincie Groningen opnames gemaakt. De film wordt gemaakt door lichting 2016 van de Nederlandse Film-academie en wordt uitgezonden op de NPO door BNN/VARA. De première is in juni in het Eye filmmuseum in Amsterdam.

Groningse film

De titel van de film, die 25 minuten gaat duren, luidt: ‘In Kropsdam is iedereen gelukkig’. De naam Kropsdam is bedacht als variant op Kropswolde in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het is een inktzwarte komedie die een sterke Groningse identiteit kent, met de voertaal in het Gronings. De cast wordt dan ook niet gevormd door bekende, professionele acteurs maar bestaat uit ‘gewone’ Groningers. Het is de eindexamenfilm van regisseur Joren Molter, geboren en getogen in Borgercompagnie. Samen met zijn crew studeert hij dit jaar af aan de Nederlandse Filmacademie.

De crew heeft specifiek gekozen voor ‘Het Kielzog’, omdat ze dit een bijzonder filmisch en karakteristiek gebouw vinden met een ruim plein ervoor. Wethouder Ger Lindeman: “Het is mooi om te constateren dat de investeringen die wij als gemeente hebben gedaan in ons Stadshart, in het plein en in het gebouw ‘Het Kielzog’, nu al hun vruchten afwerpen. Dat er nu al meer levendigheid ontstaat zien wij dagelijks. Het maken van deze filmopnames is daar een goed voorbeeld van en wij leveren als gemeente dan ook graag onze bijdrage aan de totstandkoming van deze film.”

Filmscenario

De film speelt zich af in het fictieve dorpje Kropsdam in Oost-Groningen. Daar woont de alleenstaande boer Lammert met alleen zijn sierduiven als familie. Zijn normaal zo rustige leven wordt ruw verstoord als hij door een onbenullig misverstand van de ene op de andere dag wordt verdacht van een deal met energiebedrijf GreenNow. Hij zou toestemming hebben gegeven voor de plaatsing van een grote windmolen op zijn land. Hij merkt dat zijn dorpsgenoten hem anders beginnen te behandelen en wordt steeds meer buitengesloten. Hoewel hij niets met windmolens van doen wil hebben, is het de vraag of Lammert zijn dorpsgenoten hier nog van kan overtuigen.

Hoewel het een actueel thema is gaat de film uiteindelijk niet over de huidige windmolensituatie, maar wordt deze gebruikt als een katalysator om het verhaal in gang te zetten. De film gaat uiteindelijk over het menselijke mechanisme van een grote groep mensen die een zondebok kiest en blind wordt voor de gevolgen van hun acties tegen die persoon.

Op 6 maart wordt een grote scène opgenomen tussen 10:00 en 13:00 uur

De scène gaat om een demonstratie voor het gemeentehuis van het fictieve dorp Kropsdam. Voor het gemeentehuis staan 100 tot 150 mensen te protesteren, voorzien van spandoeken en protestborden. De hoofdpersoon bekogelt in deze scène een vertegenwoordiger van het energiebedrijf met eieren.