Seizoen Museum Nienoord geopend met expositie ‘Zichtbare Stilte’

LEEK – De expositie ‘Zichtbare Stilte’ van schilder Pieter Jan Knorr uit Doezum vormt op 26 maart de opening van een nieuw seizoen Museum Nienoord.

De tentoonstelling biedt een prachtig en breed overzicht uit zijn oeuvre én een unieke catalogus. Een documentaire over het werk van deze figuratieve kunstenaar en een muzikaal optreden van de gipsy band Quartier Latin waarin Pieter Knorr meespeelt, vormen niet te missen extra’s van deze tentoonstelling in de Tuinhal van Museum Nienoord. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Pieter Jan Knorr (1950, Den Haag) genoot zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Delft, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch. Les kreeg hij van o.a. Pieter Giltay, Kurt Lob en Kees Bos.

Hij woont al dertig jaar in Doezum in de provincie Groningen, waar hij de rust vindt om te kunnen werken. Pieter Knorr schildert met olieverf op paneel en maakt bij gelegenheid potlood en sepia tekeningen. Hij speelt met het licht, hij vangt die betovering in verf en laat het beeld vrij. De potten, schalen, bloemen en dieren in zijn stillevens zijn zowel krachtig als weerloos, weergegeven op het moment waarin de vergankelijkheid zich onnavolgbaar openbaart. Knorr toont dimensies van het zijn, het wezen der dingen.

Voor ‘Zichtbare Stilte’ ontwerpt hij een uitzonderlijke catalogus, een map met 15 losse reproducties van hoogtepunten uit zijn werk; een uniek, met de hand geschreven en gemaakt exemplaar ingeleid door Marjoleine de Vos, in een oplage van 300 stuks.

De documentaire over zijn werk die Museum Nienoord gedurende de expositie toont, en die ook op dvd uitkomt, is gemaakt door filmmaker Goert Giltay, winnaar van zeer prestigieuze filmprijzen waaronder twee Gouden Kalveren en de Da Vinci’s Horse. De documentaire wordt uitgezonden op zondag 27 maart (Eerste Paasdag) in AVRO’s Kunstuur, om 17.40 uur op NPO 2.