TSN medewerkers voeren actie de Grote Markt

De Martinitoren en de oostzijde van de Grote Markt in Groningen

GRONINGEN – Medewerkers van TSN Thuiszorg zijn vrijdagmiddag een actie begonnen op de Grote Markt in Groningen. Om hun zorgen te uiten hebben ze een tent neergezet waaruit zij de komende tijd gaan actievoeren.

Hoe de acties gaan duren is nog niet bekend. Het plan is de komende weken actief actie te ondernemen totdat de politiek de problemen van de thuiszorgers heeft opgelost.

De medewerkers van TSN maken zich ernstige zorgen om hun baan en de cliënten. Door de bijna-faillissement van de thuiszorgorganisatie worden veel vaste verzorgers bij hun cliënten weggehaald en vervangen. Een slechte zaak, aldus de actievoerders die vinden dat veel Groningse gemeenten niet hun uiterste best hebben gedaan de menselijkheid in acht te nemen.

Of het behouden van de verzorgers bij de cliënten überhaupt houdbaar is moet sowieso nog blijken. Veel gemeenten nemen wel de voorzorgsmaatregelen voor het geval TSN zou omvallen, maar maken met de overnemende organisaties geen goede afspraken omtrent het personeel van TSN. In veel gevallen moeten deze maar zien of ze in dienst kunnen treden bij een andere thuiszorgorganisatie. En als dat zo is dan is dat in veel gevallen zonder de opgebouwde rechten en tegen een lager salaris.

Vorige week probeerden TSN medewerkers nog het Groninger stadshuis te bestormen. Ook dit in een uiterste poging de gemeente Groningen zover te krijgen dat zij de andere thuiszorgorganisaties zouden dwingen het personeel van TSN over te nemen tegen dezelfde voorwaarden.

Wethouder Ton Schroor zei hierover: “Ik ben niet van plan om op de stoel van de werkgever te gaan zitten.” Volgens Schroor is de situatie in Groningen anders. Hij adviseert de bijna-ontslagen medewerkers van TSN te solliciteren bij de organisaties die de zorg gaan overnemen; “Daar zullen ongetwijfeld vacatures ontstaan.”