Haren manoeuvreert zich in een moeilijke positie; herindelen lijkt een ‘must’

HAREN- De gemeente Haren heeft zichzelf in een onmogelijke situatie gebracht. Dat blijkt uit het 75-pagina’s dikke rapport dat in handen is gekomen van RTV Noord.

Uit het rapport blijkt dat Haren het liefst zelfstandig bljft en niet heringedeeld wil worden. Het Harense bestuur weet zich in deze opstelling gesteund door de inwoners van Haren die ook het liefst zien dat de gemeente als eenling verder gaat.

Toch blijkt dat Haren na de indeling te klein is als gemeente en te weinig bestuurlijke daadkracht heeft. Daardoor is Haren toch veroordeeld tot het kijken naar een aansluiting bij andere gemeenten. Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren, toen Haren nog niet wilde meepraten, echter al allianties gesloten. Buurgemeente Hoogezand-Sappemeer heeft bijvoorbeeld inmiddels zijn keuze gemaakt en gaat samen met Menterwolde en Slochteren.

Haren lijkt daardoor aangewezen op een herindeling met Groningen en Ten Boer. De gemeente Groningen is als enige partij nog geïnteresseerd in een samengaan met Haren. Haren zelf ziet Groningen niet zitten. Zij vrezen hun plattelandse uitstraling te verliezen bij een herindeling met de grote stad.

Het vroegtijdig uitlekken van het rapport is veel fracties in de Groningse gemeente een doorn in het oog. Aankomende dinsdag wordt het rapport pas gepresenteerd aan de Harense gemeenteraad. Het is onduidelijk hoe het rapport bij RTV Noord terecht is gekomen. Zij hebben het rapport ter inzage gepubliceerd.