Max van den Berg opent eerste Taalhuis Westerkwartier in Grootegast

GROOTEGAST – Commissaris van de Koning Max van den Berg opent op 17 maart het eerste ‘Taalhuis Westerkwartier’ in de bibliotheek van Grootegast. De opening begint om 10.00 uur en duurt tot 11.30 uur.

Het nieuwe Taalhuis is er voor volwassenen die ondersteuning zoeken bij beter leren lezen, schrijven en rekenen. Dankzij de intensieve samenwerking tussen gemeenten en lokale partners kan het Taalhuis bestaan.

Laaggeletterdheid

In Nederland heeft 1 op de 8 volwassenen te veel moeite met lezen en schrijven om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. De gemeenten in het Westerkwartier maken zich sterk om laaggeletterdheid terug te dringen. Dit doen zij in samenwerking met lokale partners zoals Biblionet Groningen, Humanitas Westerkwartier, Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort en het Alfa-college.

Taalambassadeur Nelly

Tijdens de opening zal taalambassadeur Nelly uit eigen ervaring vertellen hoe het is om laaggeletterd te zijn. Nelly heeft vroeger zelf niet goed leren lezen en schrijven. Ze had hier spijt van en het knaagde aan haar. Naast moeder en huisvrouw was ze verkoopster in verschillende winkels. Uiteindelijk zette ze de stap. Met lood in de schoenen ging ze die eerste keer. Maar met groot plezier gaat ze nu. Ze vindt het geweldig dat ze zo snel vorderingen maakt en wil meer en meer… Inmiddels zet ze zich in als ambassadeur voor Stichting Lezen & Schrijven. Ze hoopt dat ze anderen kan inspireren met haar verhaal.

Taalcursussen en activiteiten

De professionals en vrijwilligers die in het Taalhuis aan de slag gaan, zorgen voor gratis taalcursussen en activiteiten zoals het Tabletcafé. De bibliotheek heeft speciale boeken aangeschaft waarmee volwassenen het lezen kunnen oefenen. Ook is er hulp bij het vinden van een taalmaatje of ondersteuning bij het invullen van formulieren.

Openingstijden Taalhuis Westerkwartier

Bibliotheek Grootegast, Marktplein 11, Grootegast.
Formulierenspreekuur: maandag 18.30 uur – 20.30 uur
Oefenruimte: geopend tijdens de reguliere openingstijden
Inloopspreekurentaalvragen: woensdagmiddag 14.00 -17.30 uur en vrijdagochtend 10.00 – 12.00 uur.