Streekhistorisch Centrum presenteert twee nieuwe tentoonstellingen

STADSKANAAL – Het Streekhistorisch Centrum heeft vanaf 12 maart twee nieuwe tentoonstellingen. In het Huisje Manning is de tentoonstelling Lintkant ingericht door de gelijknamige kantklosgroep o.l.v. Jantje Kupers-De Roo.

In de wisselkamer van Huize ter Marse wordt een keuze uit de textielcollectie van het Streekhistorisch Centrum getoond. Hierbij zijn jakken en jurken van soms al meer dan 100 jaar oud.

Lintkant

Kantklosgroep ‘Lintkant’ ontstond 30 jaar geleden door een uitwisseling met een groep dames uit Lilienthal (D). Met deze plaats heeft de gemeente Stadskanaal al jaren een vriendschapsband. Handwerklerares Jantje Kupers-de Roo werd benaderd of zij niet een kantklosgroep wilde starten en zo is het begonnen. De groep bestaat nog steeds en komt wekelijks samen in buurthuis De Stobbe in Ceresdorp. Voor de expositie maakten zij een keuze uit hun mooiste werkstukken. Topstukken zijn een aantal vlinders in diverse kleuren en groottes en een verzameling waaiers in uiteenlopende kleuren. Om de tentoonstelling compleet te maken zijn er nog diverse andere werkstukken toegevoegd. Alles is met de hand gemaakt.

Textiel uit de eigen collectie

In de kamer voor wisseltentoonstellingen van het hoofdgebouw wordt een keuze uit de textielcollectie van het SHC getoond. Vanwege de kwetsbaarheid van textiel zijn deze stukken meestal zorgvuldig opgeborgen, maar af en toe komen ze tevoorschijn om bewonderd te worden. Te zien zijn vaak handgemaakte jakjes, jurken en een herenkostuum, aangevuld met accessoires zoals kraagjes, boorden en handschoenen.

De getoonde stukken zijn afkomstig uit schenkingen van tal van particulieren en variëren van ca. 50 tot meer dan 100 jaar oud. De collectie van het SHC groeit nog steeds. Voorwaarde voor aanvaarding van schenkingen is o.a. dat de stukken gedragen zijn in de Kanaalstreek of Westerwolde. Het allermooiste vinden we, als er ook gegevens over de drager of draagster bekend zijn. Deze worden allemaal gedocumenteerd.

De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is te zien tot en met 27 mei, van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zondag van 14.00-17.00 uur. Na 1 mei alleen op de eerste zondag van de maand van 14.00-17.00 uur. Feestdagen gesloten. Voor groepen zijn er op afspraak ook demonstraties kantklossen mogelijk. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.