Huizen in Groningen verliezen 1 miljard euro aan waarde

PROVINCIE – Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de huizen in de provincie Groningen ruim één miljard euro minder waard zijn geworden als gevolg van de aardbevingen.

Daarbij heeft de RUG gekeken naar alle woningen in de provincie, ook in gemeenten die volgens de NAM buiten het aardbevingsgebied liggen. Bij het onderzoek heeft de universiteit alleen de huizen meegerekend die verkocht zijn. Daar bleek al een waardevermindering van bijna een miljard euro uit. De werkelijke waardevermindering over alle woningen ligt dus vele malen hoger.

De grootste klappen bevinden zich in Oost-Groningen. Een huis in Slochteren is gemiddeld 20.000 euro in waarde gedaald. Maar ook in De Marne, niet erkend als aardbevingsgebied, is de waarde met 4 procent naar beneden gegaan.

De uitkomst is een klap in het gezicht van de NAM. Deze is in hoger beroep gegaan na een eerdere uitspraak van de rechter waarbij het bedrijf fors zijn portemonnee zou moeten trekken. De kans dat de NAM in hoger beroep minder hoeft te betalen is nu afgenomen. Sterker nog, de schade blijkt groter te zijn dan eerst werd aangenomen.