Provincie grijpt in bij herindeling Noord-Groningen

PROVINCIE – De provincie Groningen wil dat de zeven gemeenten in Noord-Groningen opnieuw aan tafel gaan om tot één supergemeente te komen. Dat blijkt uit de brief die de provincie heeft verstuurd naar de zogenoemde G7-gemeenten.

De reactie van de provincie volgt op het voornemen van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond om de mogelijkheden te onderzoeken om met zijn vieren te herindelen. Dat houdt in dat ook Delfzijl, Appingedam en Loppersum op elkaar aangewezen zijn.

De provincie blokkeert dit nu, omdat zij liever de zeven gemeenten samen zien gaan. Door de aardbevingsproblematiek in Noord-Groningen en de inwonerskrimp in deze regio vinden zij één gemeente logischer.

Zolang het ‘open overleg’ gepland staat mogen de afzonderlijke gemeenten geen beslissingen nemen omtrent de herindeling. Het plan van de BMWE-gemeenten kan dus voorlopig in de ijskast.