Kunstenaar Mark Rothko centraal tijdens concerten in der Aa-kerk

GRONINGEN – De Amerikaanse schilder Mark Rothko weer volop in de belangstelling in Nederland. In de Der Aa-kerk in Groningen worden tijdens twee concerten op vrijdag 8 en zaterdag 9 april de mysterieuze schilderijen van Rothko gelinkt aan muziek.

In De klank van Rothko op vrijdag 8 april klinkt er in de Der Aa-kerk verstilde orgelmuziek van de New Yorker Morton Feldman. Videocollectief Werc projecteert Rothko digitaal op muziek van John Cage. De Nederlandse componist Mark van Platen doet muzikaal verslag van zijn bezoek in After visiting Rothko. Een theatrale tegenhanger in het concert is de muziek die Fluxuscomponist Henning Christiansen schreef bij Eurasienstab, een performance van kunstenaar Joseph Beuys. Op het grote doek wordt de filmversie van deze opmerkelijke performance vertoond in de Der Aa-kerk.

Documentaire over Rothko

In De stilte van Rothko op zaterdag 9 april is de documentaire van Marjoleine Boonstra uit 2014 te zien. In deze bekroonde documentaire probeert zij de raadsels rond de schilder te doorgronden. Op verstilde toon meandert filmmaker Marjoleine Boonstra door het leven en werk van de Amerikaanse kunstenaar, waarbij ze enkele hardnekkige misverstanden rechtzet, maar het mysterie heel laat. Componist en musicus Harry de Wit en altvioliste Saskia Meijs spelen live de prachtige compositie die De Wit voor de documentaire maakte.

Schnitgers Droom

Deze concerten zijn onderdeel van Schnitgers Droom. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen. Met Schnitgers Droom brengt de Stichting Der Aa-kerk een serie concerten met als rode draad ‘traditie en vernieuwing’. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel.

Vrijdag 8 april: De klank van Rothko
20.15 uur: inleiding
21.00 uur: concert / film

Zaterdag 9 april: De stilte van Rothko
20.15 uur: inleiding/gesprek over Mark Rothko
21.00 uur: concert /documentaire

Entree: € 15,-. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en bij boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen