Mila Vroom en Marloes Scholing winnen Odd Fellow Jeugdprijs

SAPPEMEER – Op vrijdagavond 11 maart vond in het Odd Fellowhuis “Welgelegen” in Sappemeer de finale plaats van de Odd Fellow Jeugdprijs, een essaywedstrijd voor leerlingen van VWO-5, in het kader van de United Nations Pelgrimage for Youth. Alle VWO-scholen in het district Groningen Zuid-Oost doen hieraan mee. Van de kant van de scholen en loges was er een grote belangstelling evenals van de kant van de familie van de kandidaten.

In de voorronden waren vier kandidaten geselecteerd die op die avond zouden strijden om de fel begeerde prijs: een reis van veertien dagen naar de VS en Canada, met als hoogtepunt het bezoek aan het gebouw van de Verenigde Naties in New York. De avond werd geopend door de voorzittend meester van de John Welch loge, die gastloge was. Vervolgens werden de finalisten op stimulerende wijze toegesproken door een winnaar van de prijs uit 2000, de heer Henk Nijboer, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Hierna presenteerden Mila Vroom en Nina Veninga van het Ubbo Emmius uit Stadskanaal, Marloes Scholing van het Dollard College uit Winschoten en Annemiek Lefferts van het Aletta Jacobs uit Hoogezand hun essays. Het werd een spannende competitie waarbij uiteindelijk Mila Vroom en Marloes Scholing als winnaars uit de bus kwamen. Zij gaan in de tweede helft van juli de reis maken.

Uiteraard werd door het landelijk bestuur van de Orde het woord gevoerd en het belang van deze pelgrimage benadrukt. In de VS ontmoeten de leerlingen uit Nederland medeleerlingen uit andere Europese landen en uit de VS en Canada. In een groep van ongeveer 150 reisgenoten wordt deze trip gemaakt. Dat hieruit banden voor het leven ontstaan is duidelijk. Van de kant van het openbaar bestuur was wethouder Gopal van de gemeente Hoogezand-Sappemeer aanwezig, die de deelnemende leerlingen lovend toesprak.

Dat de reis invloed heeft op de latere studiekeuze werd ook deze keer weer benadrukt door Marieke Klijnstra, winnares uit 2015. Zij assisteerde bij de prijsuitreiking en vertelde dat zij diezelfde middag contact had gehad met een reisgenoot van toen waarmee ze nog bijna dagelijks mailt.