‘Stad geeft zich bloot tijdens eerste OpenStad’

GRONINGEN – Tijdens de allereerste editie van OpenStad op zaterdag 19 maart zetten tientallen bedrijven in de stad Groningen van 10.00 tot 16.00 uur hun deuren open voor Stad en Ommeland.

Iedereen is welkom: scholieren en studenten die willen weten wat de praktijk hen te bieden heeft, techniekliefhebbers of belangstellenden voor de zorg, werkzoekenden, familie van werknemers, kortom, iedereen die graag wil weten wat er gebeurt in het Groningse bedrijfsleven. Er is bovendien van alles te doen bij de bedrijven, voor jong en oud: op www.openstad050.nl staan alle deelnemers en wat er zoal te beleven is.

OpenStad biedt bijvoorbeeld een prachtige kans om te zien hoe de nieuwe operatierobot van het Martini Ziekenhuis werkt of in een playseat rondjes over een digitaal circuit te scheuren bij RDW. Zelf met drones vliegen? Kan, bij Experty. Volg een mini-workshop Sushi maken bij Dennis Cooking Place of ga bij Suez – de nieuwe naam van Sita – ontdekken wat er voor moois gemaakt wordt door recycling van ons afval. Wat serious gaming betekent, legt MAD uit en bij Stadsbeheer van de gemeente Groningen kun je de enorme zoutloods bekijken. In het Stadhuis staat voor deze ene keer bovendien de kamer van de burgemeester open, tussen 11.00 en 15.00 uur. Ook alle bedrijven in de Euroborg doen mee aan OpenStad: bezoek de kleedkamers van FC Groningen, kijk in de projectieruimte van bioscoop Kinepolis of maak eens kennis bij het Noorderpoort of het Alfa-college.
Wie meer belangstelling heeft voor techniek, kan tijdens OpenStad zijn of haar hart ophalen. EQIN geeft voor de echte liefhebbers een demonstratie van de Fronius, de Mercedes onder de lasapparaten; kinderen kunnen zich dan ondertussen vermaken op de klimwand. Zelf een keer lassen of de draaibank hanteren kan bij Van Dijk Metaalbewerking en wie een rijbewijs heeft, kan misschien een ritje maken op een grote tractor bij Mulder Loonbedrijf.

Kortom, OpenStad biedt voor ieder wat wils. Kijk op www.openstad050.nl voor alle deelnemende bedrijven en wat zij op 19 maart organiseren voor Stad en Ommeland.