DoeZoo in Leens wint twee belangrijke prijzen; ‘Leuk én maatschappelijk verantwoord’

LEENS – DoeZoo Insektenwereld in Leens is dinsdag door de ANWB tot ‘Leukste uitje van Groningen’ gekozen. Ook mocht DoeZoo de tweede prijs als ‘Meest maatschappelijke uitje van Nederland’ in ontvangst nemen. “Deze tweede prijs is misschien nog wel het belangrijkst voor ons als dierenpark”, aldus eigenaar Ton van der Made. “We willen graag zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen”.

De ANWB organiseerde dit jaar voor de 6e keer de verkiezing van de leukste uitjes van Nederland. ANWB leden konden per provincie stemmen op wat zij het leukste uitje van hun provincie vinden. Van de 10 genomineerde uitjes in Groningen is DoeZoo gekozen als winnaar, net als in 2015. “Betaalbaar, een goede sfeer en toegankelijkheid zijn de criteria waarop wij als winnaar uit de bus zijn gekomen”, vertelt Van der Made. “Dit zijn juist de dingen waar wij ons op richten. Dat betaalt zich nu uit.”

DoeZoo is al jaren een zeer geliefde attractie voor jong en oud, voor inwoners van de drie noordelijke provincies en voor toeristen die Waddenland bezoeken. Naast de publieksprijs voor het ‘Leukste provinciale uitje’ kent de ANWB ook prijzen toe aan het ‘Meest maatschappelijke uitje.’ De selectieprocedure hiervoor verloopt via een ander wat zwaarder traject; een officiële jury bepaalt de uiteindelijke winnaar.

De criteria waarop DoeZoo de tweede prijs in de wacht sleepte zijn wederom toegankelijkheid, het prikkelen van de zintuigen en een belangrijke ontmoetingsplaats voor inwoners van het dorp en de regio. Gisteren is er al een klein feestje gevierd bij de ANWB. Ook bij thuiskomt gisteravond in DoeZoo, zijn Van der Made en zijn vrouw in het zonnetje gezet. Hier vond op dat moment de presentatie van de Dorpsvisie Leens plaats.

Op de vraag, waar gaat DoeZoo zich de komende tijd op richten, antwoordt Van de Made “op vooral toegankelijk blijven!” En er staan een aantal leuke nieuwe acties op stapel, die ik nu nog niet kan verklappen.”