Faillissement V&D draagt bij aan toename aantal WW-uitkeringen in Groningen

GRONINGEN – Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in februari opnieuw opgelopen tot ruim 17.600 uitkeringen. Een groot deel van de toename komt uit faillissementen van grootwinkelbedrijven, zoals de V&D. Ook de bouw en uitzendsector hadden te maken met minder werk.

Verdere stijging WW in Groningen

Eind februari 2016 telde Groningen 17.644 WW-uitkeringen. Dat is 5,9% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in februari verder toe met 367 uitkeringen (2,1%). Ten opzichte van vorig jaar verstrekte UWV in Groningen 4,4% (744) meer WW-uitkeringen.

Sterke toename WW grootwinkelbedrijf

Met het faillissement van V&D en het mislukken van de doorstart in februari verloren veel mensen hun baan. Ook andere winkelketens sloten de afgelopen maanden hun deuren. De ontslagen in de detailhandel missen hun uitwerking op de arbeidsmarkt niet. In februari kwamen er in Groningen 168 nieuwe WW-uitkeringen bij vanuit het grootwinkelbedrijf. Hierdoor nam het aantal WW-uitkeringen uit het grootwinkelbedrijf toe met 34%.

UWV organiseert vandaag een banenmarkt voor de zakelijke dienstverlening waar deze doelgroep ook voor is uitgenodigd. Net als de banenmarkt voor de horeca én een voorlichting over werken bij een contact center van afgelopen week. Daarnaast hebben zich al bedrijven met vacatures zich gemeld bij UWV met speciale interesse voor deze mensen.

Wet werk en zekerheid

Ook het seizoen had invloed op de hoogte van de WW. Door de winterperiode is er in sommige sectoren (bijvoorbeeld agrarische sector en bouw) minder bedrijvigheid. Daarnaast heeft de Wet Werk en Zekerheid een structureel verhogend effect op het aantal WW-uitkeringen (zie ook toelichting pagina 5).

Stijging WW in meeste regio’s

In Nederland komt het aantal WW-uitkeringen eind februari uit op 469.173. Dat is 5,3% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 464.745. In de afgelopen maand steeg het aantal WW-uitkeringen landelijk met 1,0% (4.428). Vrijwel alle provincies laten in februari een stijging van de WW zien. Alleen Zeeland en Noord-Brabant kennen een daling van de WW. Een jaar eerder waren er 455.138 WW-uitkeringen. Daarmee steeg het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 3,1% (14.035). Alleen in Midden-Nederland nam de WW het afgelopen jaar af.