Mijlpaal voor het Westerkwartier; Raden steunen kadernotitie

ZUIDHORN – De vier gemeenteraden uit het Westerkwartier vergaderden woensdagavond voor het eerst tegelijkertijd. Inzet; de kadernotitie die door alle vier de raden heen geloodst moest worden. Om dit in goede banen te leiden hadden de griffiers van de gemeenten Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum een whatsappgroep gemaakt waarmee zij onderling contact hielden.

Omdat het in de lijn der verwachting lag dat alle vier de gemeenten akkoord zouden gaan met de kadernotitie is het nooit echt spannend geworden. Wel bleek woensdagavond dat niet iedere partij zit te wachten op het samengaan van de gemeenten. Het standpunt van GroenLinks was al duidelijk, verrassend genoeg stemde ook de D66-fractie van Zuidhorn tegen de kadernotitie zoals die er nu ligt.

Fractieleider Klaas-Wybo van der Hoek onderstreepte de mening van GroenLinks door aan het begin van de raadsvergadering nog eens duidelijk aan te geven dat het vergaderen in de vier gemeenten, over hetzelfde onderwerp én onder de lichte ‘dwang’ om de kadernotitie door de vier raden tegelijk te loodsen wat GroenLinks betreft op het randje zit van wat toelaatbaar is. “Hier is een democratie niet voor bedoeld.”

Het laatste beetje enthousiasme van Van der Hoek werd weggeblazen toen zijn fractie twee amendementen afgewezen zag worden. “Wij hebben hard gewerkt om toch nog iets te maken van deze herindeling”, zegt de fractieleider. “Dat wordt nu afgeschoten omdat men nu nog niet in details wil treden. Het gáát om details. Wij zijn diep teleurgesteld over de gang van zaken.’

Naast GroenLinks stemde ook D66 in Zuidhorn niet in met de kadernotitie. “Deze kadernotitie is van zeer slechte kwaliteit”, aldus D66-man Harrie Rutgers. “Wij zijn voor herindelen, maar met wat nu voor ons ligt kunnen wij niet akkoord gaan.”

Zoals verwacht stemden in Grootegast VZ2000 en GroenLinks ook tegen de notitie. In Marum konden Gemeentebelangen Marum en Toekomst voor Marum zich niet vinden in de plannen. Alleen de gemeente Leek wist de kadernotitie unaniem door de gemeenteraad te loodsen.

Foto: Hans Kastermans, griffier Grootegast.