Biblionet Groningen reikt deelnemers ‘Voorleescoördinator’ certificaat uit

GRONINGEN – Biblionet Groningen heeft de zeventien deelnemers van de cursus ‘Voorleescoördinator’ vrijdag 18 maart hun certificaat uitgereikt. De cursus is onderdeel van BoekStart in de Kinderopvang. Met dit programma willen de bibliotheken in de stad en provincie Groningen voorlezen een vaste plek geven in het beleid en dagprogramma van de kinderopvang.

Na een toespraak van Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen, zijn de certificaten tijdens een feestelijke ochtend aan de deelnemers uitgereikt. De voorleescoördinatoren werken allemaal in de kinderopvang in de stad en provincie Groningen. Met het certificaat op zak hebben zij een goede basis om ervoor te zorgen dat de kinderopvang een stimulerende leesomgeving wordt waarin kinderen regelmatig worden voorgelezen.

Het belang van voorlezen

Voorlezen is voor baby’s en heel jonge kinderen erg belangrijk. Kinderen die op jonge leeftijd al in aanraking komen met boeken, ontwikkelen een voorsprong waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Voorleescoördinatoren zorgen ervoor dat voorlezen een vast onderdeel wordt in het dagprogramma van de kinderopvang. Ze organiseren activiteiten rondom het voorlezen, weten welke boeken bij de ontwikkelingsfasen van kinderen passen en maken ouders bewust van het belang van voorlezen aan kinderen.

BoekStart

BoekStart in de Kinderopvang is onderdeel van BoekStart. Dit programma is ontwikkeld door Stichting Lezen en werkt samen met bibliotheken, gemeenten, consultatiebureaus en de kinderopvang om kinderen vanaf het allereerste begin met (het lezen van) boeken in aanraking te brengen. Onderzoek toont aan dat kinderen van ouders die meedoen aan BoekStart en hun baby voorlezen hoger scoren op taal. De Bibliotheek biedt ouders daarom een gratis abonnement aan voor hun baby. In alle bibliotheken in de stad en provincie Groningen is een BoekStart-collectie aanwezig met boekjes die speciaal geschikt zijn voor baby’s.