PvdA Groningen: “Nieuwe prostitutieregels moeten gehandhaafd worden”

GRONINGEN – De PvdA-fractie in Groningen vraagt zich af of de nieuwe maatregelen om Groninger prostituees beter te beschermen wel gehandhaafd kunnen worden. PvdA raadslid Simone Brouwer is blij met de maatregelen, maar rekent zich nog niet rijk.

De gemeente Groningen stelt aanpassingen voor in de Algemeen Plaatselijke Verordening om de positie van prostituees te verbeteren. De PvdA-fractie is positief over deze maatregelen, die woensdag in de commissie Financiën en Veiligheid worden besproken. Brouwer spreekt van ‘een duidelijke eerste stap naar betere arbeidsomstandigheden en bestrijding van uitbuiting en mensenhandel.’

Goede maatregelen

Zo komt er een intake-register voor alle in Groningen werkzame prostituees, krijgen exploitanten een grotere verantwoordelijkheid in het voorkomen van misstanden en wordt bezoek aan prostituees van niet-vergunde prostitutiebedrijven strafbaar. Verder gaat de minimumleeftijd voor sekswerkers omhoog van 18 naar 21 jaar en mogen de dames voortaan maximaal 11 uur per etmaal werken.

“Allemaal prima maatregelen, maar deze moeten wel gehandhaafd worden en dat kan nog wel eens lastig worden. Beschikken politie en andere instanties wel over voldoende capaciteit? Dat is nog maar zeer de vraag. Daar willen wij aandacht voor vragen”, aldus Simone Brouwer.

Misstanden voorkomen

Deze handhaving moet volgens Brouwer gepaard gaan met meer preventie. “Misstanden aanpakken is goed, maar misstanden voorkomen is beter, zodat jonge vrouwen zich niet genoodzaakt voelen om in de prostitutie te gaan werken. Wij zien op dit punt een rol voor de elf Wij-teams die we hier straks in de stad hebben.”