Reizigers in het Noorden tevreden met openbaar vervoer

HOOGEZAND - Stadsbus HS

PROVINCIE – Reizigers in Groningen en Drenthe zijn over het algemeen tevreden met de bus en de trein. Het stads- en streekvervoer in de provinciën krijgt een rapportcijfer van 7.6. De Qliners 305 en 314 krijgen een waardering van 7.7.

De regionale trein in Groningen krijgt een 7.3 en de Vechtdallijnen in Drenthe een 7.7. Henk Brink, gedeputeerde bij Provincie Drenthe, is tevreden met de cijfers voor de Vechtdallijnen. “Hieruit blijkt dat de investeringen om het gemak en comfort van de treinreizigers te vergroten effect hebben.”

Met wat kleine verschuivingen blijft het totaalbeeld positief en waardeert de reiziger in beide provincies het OV met een cijfer dat boven het landelijk gemiddelde ligt. Dit blijkt uit de resultaten van de landelijke OV-Klantenbarometer 2015 die deze week bekend zijn gemaakt. De landelijke gemiddelde waardering kwam uit op een 7.53.

Informatie bij vertragingen

De laatste jaren is een stijgende lijn te zien in de waardering voor de informatie bij vertragingen. Ten opzichte van bijvoorbeeld 2013, met een waardering van 4.3, is het cijfer voor stads- en streekbussen in 2015 een 5.7. De invoering van dynamische reizigersinformatie bij de haltes en gebruik van reisapps op basis van open data draagt zeker bij aan dit resultaat.

Over het onderzoek

In het najaar van 2015 vulden 89.617 reizigers een schriftelijke enquête in tijdens hun reis met bus, tram, metro, regionale trein en boot. Dat gebeurde op 60.477 ritten in 69 onderzoeksgebieden, die nagenoeg overeenkomen met de concessiegebieden.