Winsum klaar met bemoeiende provincie bij herindeling

WINSUM – De gemeenteraad van Winsum vindt dat de provincie Groningen zijn boekje te buiten gaat met zijn bemoeienissen over de herindeling.

Winsum heeft een sterke voorkeur voor de BMWE-variant met De Marne, Eemsmond en Bedum. De provincie wil echter dat er eerst gesproken wordt over één grote Noord-Groningse gemeente waar ook Delfzijl, Appingedam en Loppersum deel van uitmaken.

Volgens de provincie hebben de zeven gemeenten dezelfde problemen, waaronder de aardbevingsproblematiek, en zijn allen onderhevig aan krimp. Eén grote gemeente zal betere oplossingen kunnen aandragen, vindt de provincie.

De raad van Winsum is best bereidt te praten met de zogenoemde G7, maar vindt ook dat zij de vrijheid moeten krijgen kleinere opties te bespreken en te onderzoeken. Het merendeel van de gemeenteraad vindt één supergemeente te groot.