ANWB en Groningen zoeken fietsen voor minderbedeelde kinderen

GRONINGEN – De ANWB en de gemeente Groningen werken samen om zoveel mogelijk fietsen in te zamelen voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen. De actie komt voort uit het ANWB Kinderfietsenplan voor kinderen vanaf 6 jaar tot 18 jaar.

De fietsen kunnen ingeleverd worden op de Vismarkt van 18 tot en met 23 april of bij één van de andere inzamelpunten die op de website van de ANWB staan vermeld. De fietsen gaan naar kinderen uit arme gezinnen die zich geen fiets kunnen veroorloven.

Eén van de regelingen van het Kindpakket in Groningen is de fietsregeling. Alle kinderen tussen 6 en 18 jaar uit minimagezinnen kunnen een tweedehands fiets aanvragen bij Stichting Leergeld. Dankzij deze fietsregeling komen de tweedehands fietsen terecht bij arme kinderen. In de stad Groningen groeit één op de vijf kinderen in armoede op. In sommige wijken is dit zelfs één op de drie kinderen.

Armoede

Wethouder Mattias Gijsbertsen: ‘Armoede betekent onvoldoende eten, geen winterjas en ook geen geld voor een fiets om bijvoorbeeld bij klasgenoten te kunnen spelen. Groningen is een stad waar alle kinderen de kans moeten krijgen om mee te doen. Want kinderen kiezen niet voor de omstandigheden waarin ze geboren worden.’

Doneren

ANWB en de gemeente doen een oproep aan iedereen die een fiets over heeft of een ongebruikte fiets in de schuur heeft staan. Het verzoek is die fiets tijdens de actie te doneren. ‘Of organiseer een inzamelactie in de buurt, op het werk of sportvereniging en kom de fietsen brengen naar de Vismarkt, aldus een medewerker van het Kinderfietsenplan.

ANWB Kinderfietsenplan

Het Kinderfietsenplan is een initiatief van de ANWB en vindt dat elk kind recht heeft op een fiets. Mobiliteit, de wereld in vrijheid ontdekken, is juist in deze leeftijdsgroep een voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. De eerste 500 fietsen zijn begin dit jaar via Nationaal Fonds Kinderhulp landelijk uitgedeeld aan kinderen uit gezinnen die te weinig geld hebben om een fiets aan te schaffen.