FC Groningen op Duitse toer; Geen vijf baco’s meer voor doelman Sergio Padt

Kemkers manager topsportcentrum

GRONINGEN – Gerard Kemkers liep al een tijdje rond in de Euroborg, maar bleef zich maar verbazen. Bijvoorbeeld over doelman Sergio Padt. De keeper sloeg na een verloren wedstrijd in één van de ruimtes van het Euroborg Stadion amper een half uur na afloop met speels gemak vijf Bacardi cola’s achterover. Kemkers schudde het hoofd. Dit was letterlijk en figuurlijk de druppel. En hoewel de doelman een reprimande kreeg van de clubleiding, wist Kemkers het zeker: voetbal is geen topsport. Dat moet anders. Stilletjes kreeg Kemkers promotie. Van manager performance is hij mu manager topsport. En dus heeft hij meer en meer verantwoordelijkheden over ook technische- en trainingszaken. Kemkers trok ondertussen al wat ‘vriendjes’ aan en zijn macht neemt toe. Zeker is dat FC Groningen op de Duitse toer gaat. Voetbal als werk. Vaker trainen, langer op de club.

Ernest Faber, de nieuwe trainer van FC Groningen, zal de Julian Nagelsmann van Groningen moeten worden. De piepjonge vooruitstrevende coach van TSV Hoffenheim verwacht zijn spelers al rond 08.00 uur op de club. Pas als Nagelsmann vindt dat er genoeg getraind is, mogen de werknemers naar huis. Nooit eerder. De vijf traininkjes die de prima betaalde spelers van de FC gewend zijn – en dus de zeeën aan vrije tijd- behoren voorgoed tot het verleden. Gerard Kemkers was zoals bekend jarenlang schaatscoach. Zijn definitie van ‘het maximale er uit halen’ is totaal anders dan dat men in de voetbalwereld gewend is. Kemkers vindt dat er op fysiek/trainingsvlak nog onnoemelijk veel winst te behalen is. In dat kader haalde hij eerst voormalig studiegenoot Robbert de Groot (inspanningsfysioloog) al naar de club, terwijl ook de nieuwe Hoofd Opleidingen, Caspar Dekker van AZ- uit Kemkers’ koker komt. Het trio is van de innovatie en van het hard werken. Kemkers ziet dat FC Groningen op conditioneel vlak niet goed genoeg is. En dat irriteert hem mateloos. Bovendien oordeelt hij dat de spelers van FC Groningen mentaal niet weerbaar genoeg zijn. Ze hebben veel te veel moeite met het omgaan met tegenslagen. Niet voor niets maken de spelers nu vaak een weerloze indruk op het veld. Ook de leefwijze is de manager topsport een doorn in het oog. De vijf baco’s van Padt spanden wat hem betreft de kroon. Voetbal en topsport; dat zijn twee verschillende werelden. Of beter: dat waren twee verschillende werelden.

Dat gaat dus anders straks. FC Groningen zal meer en meer selecteren op zaken als ‘ausdauer’ en ‘kampfgeist’. Er zullen meer trainingsuren gemaakt moeten worden on het chronische gebrek aan duelkracht te compenseren. Er zal meer fysiek getraind worden. De inspanningen van de spelers zullen straks op het nieuwe trainingscomplex meteen vastgelegd worden. Niemand kan de snor straks nog drukken. Als het aan Kemkers ligt, worden de spelers gelijk schaatsers uitgeperst. Gaan ze elke dag tot het gaatje. En waarom ook niet? Voetballers worden rijkelijk beloond voor hun inspanningen. Voor dat geld mogen ze best wat meer doen. Bovendien ergeren ook de supporters zich al tijden groen en geel aan de houding van de spelers, zeker ook buiten het veld. Het was in de brief van de Groningen Fanatics te lezen. De vijf baco’s van Padt zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. De huidige voetballers van FC Groningen willen wel de lusten, maar minder de lasten van hun vak.

Faber zal met Kemkers symbool moeten staan voor het nieuwe FC Groningen. Of Faber de ideale man is, moet overigens nog maar blijken. Op eigen benen presteerde hij goed met het tot dan toe zieltogende FC Eindhoven. Met Faber kwamen echter ook PSV-huurlingen naar de club en dus had Faber daar een prima selectie. Of in elk geval een veel betere selectie dan de jaren er voor. Bij NEC haalt Faber het maximale uit de groep. Al is ook Faber vooral een resultaattrainer. Eerst resultaat, dan amusement. Wat dat betreft liggen er wel degelijk raakvlakken met Erwin van de Looi. De scheidende trainer presteerde goed, maar zijn ploeg amuseerde het hooggeëerde publiek slechts zelden. Niets voor niets liet directeur Nijland zich recent op een sponsoravond in Borger ontvallen dat Faber niet de ideale trainer voor zijn club was. Want ook Faber speelde te defensief, zo liet Nijland zich ontvallen.

De race om het trainerschap bij FC Groningen ging overigens tussen Faber en Art Langeler. Een deel wilde Faber, een ander deel Langeler. Eensgezind was men op managementniveau niet. Dick Lukkien? Die mocht pro-forma solliciteren omdat dit nou eenmaal beloofd was. Een serieuze kandidaat is hij nooit geweest. En dat voelde Lukkien ook die niet voor niets liefst nu al op de bok bij FC Emmen had gezeten. Nu zal hij op korte termijn ongetwijfeld in Drenthe tekenen.

Kemkers wordt dus machtiger en machtiger. Hij haalt bevriende mensen binnen en legt de nadruk meer op het fysieke vlak. Een topsportklimaat betekent dat je grenzen verlegt. Dat spelers hun grenzen verleggen. Het is gedaan met de luie FC Groningen voetballer. Gelijk aan Atletico Madrid en Liverpool moet FC Groningen in de toekomst in staat zijn anderhalf uur vol gas te geven. Vol druk te zetten. Dat kan pas als de spelers fysiek honderd procent zijn. En dat gaat gebeuren. Niet meteen, wel in de toekomst. Daarom ook zou het goed zijn dat Kemkers zijn contract bij de club verlengde. Voor langere periode. De methode Kemkers gaat namelijk even tijd kosten. Daarom zou een lang dienstverband goed zijn. Overigens is het niet eens ondenkbeeldig dat Kemkers de opvolger wordt van directeur Hans Nijland. Nijland zal nog wel een jaar of vijf doorgaan, Kemkers lijkt zijn natuurlijke opvolger. Al zal hij in die positie wel meer afstand van ‘het veld’ moeten nemen. Wellicht dat hij juist daarom al zijn eigen mensen binnenhaalt, opdat hij zich over een jaar of vijf met een gerust hart op het directeurschap kan storten.

Nijland is directeur, Kemkers manager topsport. Zij zijn de belangrijkste mensen binnen de club. Peter Jeltema lijkt nog slechts een papieren functie te hebben. Interessante ontwikkelingen dus, want de stroming Kemkers vecht vanaf volgen seizoen dus als het ware tegen de klassieke voelbalstroming. En pas op. Kemkers was dan wel schaatscoach, hij denkt en is er van overtuigd meer van trainingsleer te weten dan de gemiddelde voetbaltrainer. Kemkers kan dominant zijn en heeft ontzettend veel kennis. Kemkers laat zich niet afpoeieren door de gemiddelde voetbaltrainer. Bij de voormalige schaatser moet de weerstandsdrempel straks omhoog. Hoezo lichtgeblesseerd? Gewoon voetballen!

Een voormalig schaatser en voormalig schaatscoach die het voor een groot deel voor het zeggen krijgt in de Euroborg. Dat zal wat wenkbrauwen doen fronzen in conservatiefvoetballand. Voorlopig krijgt Kemkers alle voordeel van de twijfel. Hij speelde een zeer belangrijke rol in de totstandkoming van het Topsportcentrum op Corpus en wist ook de politiek in dit opzicht te overtuigen. FC Groningen gaat met een schaatscoach op de Duitse toer. Interessant en innovatief. Of daarmee successen behaald zullen worden, kan pas over langere termijn beoordeeld worden. Daarom ook moet Kemkers zich simpelweg langer aan de club verbinden. Want wat als er straks een ambitieuze schaatsploeg aandient? Ook Kemkers’ bloed kruipt ongetwijfeld waar het niet gaan kan.

\Vincent Muskee