Eerste steen “West Indische Opslag” gemetseld in de binnenstad van Groningen

Op dinsdagmiddag 22 maart jongstleden hebben de eigenaren van de zeven nieuwbouwwoningen aan de Reitemakersrijge in Groningen de start van de bouw gevierd met het inmetselen van de “eerste” steen. Met de bouw van de woningen wordt na 65 jaar de gevel van de straat eindelijk weer gesloten. In mei zullen de steigers worden verwijderd, waardoor de mooie gevels zichtbaar voor het publiek zullen worden.

De West Indische Opslag is een initiatief van projectontwikkelaar Hanzevast real estate. De woningen zijn ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond en worden gebouwd door aannemingsbedrijf Rottinghuis. De zeven stadswoningen bestaan elk uit zeven aparte wooneenheden van ca. 32 m2 verdeeld over vier bouwlagen. De wooneenheden kunnen in de toekomst gemakkelijk per verdieping samengevoegd worden. Alle eenheden zouden zelfs tot één woning van ca. 300 m2 gecombineerd kunnen worden.

Het project is al sinds 2005 bij Hanzevast in ontwikkeling. In eerste instantie zou de West Indische Opslag uit zeven luxe en royale stadswoningen gaan bestaan, maar hier was in 2008 met het inzetten van de economische crisis geen voldoende vraag meer naar. Daarom is er gekozen voor het bouwen van kleinere appartementen. De woningen worden gebouwd in de voormalige tuin van het Rijksmonument Het Postkantoor Munnekeholm tegenover de Academie voor Bouwkunst en de Kunstacademie Minerva. In de negentiende eeuw stonden aan de Reitemakersrijge de pakhuizen van de West-Indische Compagnie, vandaar de naam “West Indische Opslag”.

Jaap Wolters, algemeen directeur van Hanzevast, geeft nog een korte toelichting over de historie van deze bijzonder locatie. “Het was een stichtelijke omgeving die gebruikt werd als toevluchtsoord door de Cisterciënzer monniken van het klooster van Aduard voordat het het commerciële hart van de WIC werd,” aldus Wolters. Directeur van De Zwarte Hond, Jurjen Van der Meer, is erg blij dat de woningen eindelijk gebouwd gaan worden. “Op het moment dat je in de binnenstad een verdichting maakt door woningbouw wordt de stad een stuk leuker,” legt de trotse architect uit. Verder vertelt hij dat zijn woningbouwprojecten altijd geïnspireerd zijn door de omgeving waarop het staat. Hoewel de woningen op het eerste gezicht hetzelfde lijken, verschillen de details van de woningen waardoor elk zijn eigen karakter krijgt.

De oplevering staat gepland voor eind juli.