Cube050; ´Talent moeten we hier houden. Verleid ze, geef een startkapitaal mee desnoods´

GRONINGEN – Stel: je hebt een idee. Een fantastisch innovatief plan dat geweldig zou zijn voor de economische ontwikkeling van jouw regio. Of misschien wel voor de hele wereld. Daar ben je stellig van overtuigd. Maar hoe geef je dat handen en voeten? Hoe zorg je ervoor dat jouw plan wordt doorontwikkeld en je er ook nog zeker van bent dat het haalbaar is? Een goed idee maakt je immers nog geen ondernemer. De Groningse incubator Cube050, een initiatief ontwikkeld door de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen, brengt studenten met goede ideeën een gezonde portie ondernemerschap bij. “Met een groep van 4 à 5 studenten starten ze een eigen bedrijf. Daarbij regelen ze alles zelf; van bedrijfsplan tot het echt vermarkten van hun product. Cube050 zorgt voor ondersteuning en coaching”, zegt Frans Donders, directeur van het Centre of Entrepreneurship Value 050, waar de Cube onderdeel van is.

Frans Donders weet dat er veel talent zit in Groningen. Jonge mensen met innovatieve topideeën. ‘City of talent’ slaat op geen stad beter dan Groningen, vindt hij. Alleen ondernemer, dát ben je niet zomaar. Daar komen nog wel even wat andere zaken bij te kijken. Of zoals Donders zegt: “Een goed idee is niet genoeg. Je moet bereid zijn om te sleutelen. Soms jarenlang. Om kunnen gaan met teleurstellingen en bereid zijn om jouw idee te verkopen. Er zit echt een gedragscompetentieding in hè?”, begint Donders –‘zeg maar Frans’- in zijn kantoor op het Zernikecomplex aan de Kadijk 1. Tussen de ondernemersblaadjes en brochures over ondernemerschap van de Hanzehogeschool Groningen ligt een dik zwart boek op de ronde praattafel. ‘Meesterschap in Ondernemen. Een gilde voor groei’, luidt de veelzeggende titel van het boek met portetten en verhalen van succesvolle Nederlandse ondernemers. “Wanneer kun je nu beter beginnen met ondernemerschap dan wanneer je nog student bent? Want ondernemen is ook risico nemen. En dat doe je minder snel als je een gezin hebt met jonge kinderen. Daarom is het verstandig om op tijd kennis te maken met het bedrijfsleven. Weten hoe het zit en wat er bij een eigen bedrijf komt te kijken. En daar helpen we bij. Door samenwerking op gang te brengen tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. We bieden studenten kantoorruimte, een werkplek en ondersteunende faciliteiten.”

Nu is het niet zo dat iedere student met een goed plan onmiddellijk z’n bureaustoel kan betrekken. Allereerst wordt er tijd gemaakt voor een uitgebreide intake waarbij gekeken wordt naar het idee, maar ook wie de persoon erachter is. “Het idee hoeft nog niet eens zozeer uniek te zijn. Waar we wel naar kijken: is het waardevol? Is het innovatief? Sluit het goed aan bij de huidige ontwikkelingen? En daarnaast willen we weten wie iemand is. Hoe iemand in elkaar zit.” Want ondernemer zijn, daar komt nogal wat bij kijken, weet Donders. Ondernemersmentaliteit heb je nodig. En dat betekent áltijd doorgaan. Doorgaan als anderen stoppen. Ook bij tegenslag. En die mentaliteit probeert Donders te achterhalen in een persoonlijk gesprek. “Met Value050, het centrum voor Entrepreneurship en partner van Cube050, willen we zoveel mogelijk studenten begeleiden naar ondernemerschap. Zodat er mooie bedrijven gestart kunnen worden die goed zijn voor de economische ontwikkeling van deze regio. Met de incubator Cube050 brengen we dat in de praktijk. Enerzijds door studenten te laten kennis maken met het echte ondernemerschap –ze richten hun eigen onderneming op; ‘student companies’-, anderzijds door ondersteuning met workshops die gericht zijn op verschillende facetten in het bedrijfsleven. Met een groepje van 4, 5 studenten richten ze hun eigen student company op. Compleet met inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een bankrekening. Iedere student heeft zijn eigen functie binnen het bedrijf. Het is de bedoeling dat ze hun producten ook echt verhandelen. Uiteraard hebben we daar wel een juridische constructie omheen gebouwd, zodat er geen ‘ongelukken’ kunnen gebeuren”, weet de directeur van de incubator. Op dit moment zijn er tussen de 25 en de 30 startups gevestigd in de incubator aan de Kadijk. Talent zat in Groningen. “Wist je dat we hier de lijst aan voeren op het gebied van duurzame energieoplossingen? Maar ook op het gebied van oplossingen voor aardbevingsproblematiek, Healthy Ageing en ICT lopen we vooraan in de rij. In de DeloitteFast50 staan we met ICT-oplossingen al jaren op de 2e plek. Van heel Nederland hè? Nu moeten we dat talent nog meer gaan vertalen naar de regionale economie. Nu verdwijnt nog teveel naar de randstad. Hoe we dat kunnen bereiken? Faciliteiten bieden. Verleid ze. Geef studenten een startkapitaal mee desnoods. Voor veel bedrijven maakt het tegenwoordig niet meer uit waar je zit. De startup Energy & Water Solutions is daar een mooi voorbeeld van. Ze zitten hier nu een jaar of drie. Zij claimen dat ieder bedrijf minimaal 10 procent kan bezuinigen op water en energie. Vaak zelfs tussen de 20 en 30 procent.

Daarmee hebben ze onder andere BASF als klant. Of neem Enie, bekend van de zonnepanelen, die hebben zo’n 40 man in dienst nu. Ze zijn hier nét weg. En HackerOne, ook een startup van hier. Zij vallen websites aan om softwarelekken te voorkomen. Ze hebben net een order van 40 miljoen in de VS binnengehaald. In Groningen gestart, nu een kantoor in San Fransisco met Apple, Google en Twitter als klant. Fantastisch toch?” Meer informatie over de Groningse incubator is te vinden op cube050.nl of value050.nl