Max van den Berg twee keer onderscheiden bij afscheid; Officier én ereburger

GRONINGEN – Afzwaaiend Commissaris van de Koning Max van den Berg heeft woensdagmiddag twee mooie onderscheidingen gekregen voor zijn verdiensten voor Groningen.

Van der Berg werd tijdens de bijzondere Statenvergadering ter gelegenheid van zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Deze onderscheiding kreeg hij vanwege zijn verdiensten voor de provincie Groningen en zijn inzet voor Oxfam Novib. Speciaal werd van den Berg geroemd om zijn bindend vermogen en zijn in de bestuurlijke strijd tegen de maatschappelijke, logistieke en psychische gevolgen van het winnen van gas in het Noorden.

Daarnaast werd Max van den Berg benoemd tot Ereburger van de stad Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten heeft de vertrekkend commissaris ingeschreven in het Gulden Boek van de stad Groningen.

De tekst in het Gulden Boek luidt als volgt:

“Max van den Berg heeft zich als wethouder van de stad Groningen en als Commissaris van de Koning(in) in de provincie Groningen bijzonder ingezet voor de Groninger samenleving. Als geen ander werd hij de afgelopen jaren het boegbeeld van de bestuurlijke strijd tegen de maatschappelijke, logistieke en psychische gevolgen van de gaswinning in het Noorden. Hij doorliep een imposante bestuurlijke carrière. In 1970 werd hij op 24-jarige leeftijd wethouder van de gemeente Groningen. Onder zijn leiding veranderde de verkeersinfrastructuur van de stad ingrijpend. Max van den Berg denkt en handelt toekomstgericht: de rode draad in zijn loopbaan.
Voor de Groningers is hij van bijzondere betekenis geweest. Hij heeft met zijn bindend vermogen velen geïnspireerd en toonde grote maatschappelijke betrokkenheid bij nationale en internationale vraagstukken. De gemeente Groningen is hem daarvoor veel dank verschuldigd.”

Het Ereburgerschap van de stad Groningen wordt toegekend wegens ‘buitengewone verdienste, al dan niet belangeloos, voor de stad en haar inwoners gedurende een lange reeks van jaren.’