Vrieling en Klompmaker werpen kritische blik op ruiter en paard

TOLBERT – Met een kritische blik beoordeelden Hester Klompmaker en Jur Vrieling dinsdagavond de ongeveer 60 combinaties tijdens de ALU Noord-dag van Indoor Tolbert.

Het ging hierbij om deelnemers die in de ring kwamen met 4 en 5 jarige paarden. De deelnemers kregen negen hindernissen, waaronder een dubbelsprong, voor de kiezen en trachtten die zo goed mogelijk te nemen. Onderwijl werden zowel de paarden als de ruiters beoordeeld. De deelnemers kregen van Vrieling en Klompmaker een beoordeling die ze direct in de ring konden horen en ook het publiek kreeg die beoordeling via luidsprekers mee.

“Wat de paarden betreft kijken we naar de springtechniek, de reflexen die het paard toont, de lichtvoetigheid, het springvermogen en ook of het paard plezier in zijn werk heeft”, aldus Hester Klompmaker. “Bij de ruiters letten we vooral op of ze hun paard goed aanvoelen, op het juiste moment overschakelen wanneer een paard bijvoorbeeld van een sprong naar galop gaat.”

Echte uitschieters waren er volgens Jur Vrieling niet bij de 5-jarige paarden. “Eigenlijk miste ik hier een aantal paarden met een groot springvermogen. Een aantal liet het tijdens het rijden van het parcours wat afweten. Je hoopt dat ze juist in het parcours iets groeien, maar dat heb ik niet gezien”, aldus de man die in 2012 met het Nederlandse team de zilveren medaille behaalde op de Olympische Spelen in Londen.

Bij de 4-jarige paarden waren er wel wat lichtpuntjes. Hester Klompmaker zag een paar goede springpaarden aan haar voorbij komen. “Die deden het goed. Het is natuurlijk niet niets, wanneer je als jong paard misschien voor het eerst in zo’n ring komt en dan je best moeten doen. Het heeft veel met durf van zo’n paard te maken.”

Vrieling vult aan: “Er zaten inderdaad een paar leuke paarden bij. Toch blijft het moeilijk beoordelen, omdat dit voor veel paarden nieuw is.” Voor de beide juryleden was het een inspannende avond met zo’n zestig combinaties ter beoordeling. “Maar”, liet Vrieling weten, “gelukkig zaten we heel vaak op één lijn .”

Foto: Norine Habekothé