SP: “Afvalwater in de Eems kan niet. NAM rot op!”

Wasserfall der Ems am Hanekenfähr bei Lingen.

PROVINCIE – De SP in de provincie Groningen komt in actie tegen de plannen van de NAM om afvalwater in de Eems te dumpen. De partij is voornemens de rivier tot publiekelijk bezit te verklaren. Daarmee wil zij aangeven dat olie- en gasbedrijven geen zeggenschap horen te hebben over de Groningse natuur.

SP-fractievoorzitter Sandra Beckerman: “Het is ongelofelijk en onbestaanbaar dat de NAM zelfs maar overweegt om afvalwater te gaan lozen in de Eems. Terwijl ze al zoveel schade aanbrengen, willen Shell en ExxonMobil nu ook onze rivieren gaan vervuilen. Wij pikken dit niet. Groningen is niet van het grootkapitaal om leeg te pompen, in te laten storten en te vervuilen. Groningen is van ons allemaal. NAM, rot op!”

Afgelopen woensdag werd bekend dat de NAM onderzoekt of ze afvalwater, dat is gebruikt bij het oppompen van olie, kan gaan dumpen in de Eems. Tegen dit plan is breed verzet, mede omdat de Eems een kwetsbaar UNESCO-gebied is. Het dumpen van afvalwater van oliewinning kan grote gevaren met zich meebrengen voor de natuur. Volgens de SP is alleen al het overwegen van het lozen van afvalwater door de olie- en gasbedrijven belachelijk. De partij wil daarom de macht van de NAM breken.

“De NAM laat keer op keer zien dat voor hen winst boven mensen gaat. Nu blijkt dat ook voor het milieu te gelden. We moeten de macht over Groningen terugeisen van deze winstbeluste kapitalistische bedrijven. Shell en ExxonMobil horen geen enkele zeggenschap te hebben. Volgens ons als SP moet de NAM zo snel mogelijk niets meer te zeggen krijgen in Groningen.”