Van de Vismarkt tot Borkum; Strijd om de Energiewacht Tour barst los

22-09-2015: Wielrennen: WK tijdrijden vrouwen: Richmond RICHMOND (USA) wielrennen

GRONINGEN – De Energiewacht Tour heeft voor de zesde editie van de internationale etappekoers voor vrouwen alle ingrediënten in huis om én het mondiale vrouwenwielrennen én de provincie Groningen te promoten.

Vanaf de start op de Vismarkt in Groningen tot de slotetappe op het Duitse Waddeneiland Borkum krijgen de toprensters van over de hele wereld ook in 2016 het ideale decor voorgeschoteld om een attractieve strijd uit te vechten om de eindzege. Met de nodige tijdritkilometers en het vlakke open Groningse land als scherprechters.

Toprensters verwacht koersdirecteur Danielle Lissenberg-Bekkering ook deze zesde editie aan het vertrek van de etappekoers voor vrouwen. Maar liefst acht van de tien hoogst geplaatste teams van de UCI-ranglijst reizen af naar Groningen om daar van 6 tot en met 10 april de onderlinge strijd aan te gaan. Daarbij de vijf hoogst geplaatste teams van deze ranking, te weten de Nederlandse formaties Boels-Dolmans en Rabo-Liv, het Duitse Canyon-Sram, het Britse Wiggle-High 5 en de Australische formatie Orica-AIS. In totaal elf UCI-teams, zes landenteams en zeven clubteams brengen het totaalaantal ploegen op 24. Onder de deelnemers zijn wereldkampioene tijdrijden Linda Villumsen uit Nieuw-Zeeland, WorldTour-leidster Chantal Blaak en de nummer één van de UCI-ranglijst Anna van der Breggen. Verder staan onder anderen Nederlands kampioene Lucinda Brand en meervoudig rittenwinnares Kirsten Wild aan het vertrek. Zij zal in haar eerste wegwedstrijd na het WK op de baan – waar ze tweede werd op de scratch – in de sprints de degens kunnen kruisen met de Vlaamse Jolien D’hoore. Ook titelverdedigster Lisa Brennauer ontbreekt niet. Haar team Canyon-Sram won al drie keer de ploegentijdrit in de Energiewacht Tour en nam daarmee telkens een voorschot op de wereldtitel op dit onderdeel.

Ronde voorziet in behoefte

Koersdirecteur Lissenberg-Bekkering is blij met de komst van genoemde ploegen naar de etappekoers die zowel het vrouwenwielrennen als de provincie Groningen positief voor het voetlicht wil brengen. “De enorme belangstelling van de toppers uit het vrouwenpeloton maar ook van de nationale en internationale talenten in onze wedstrijd voor junior-vrouwen laat zien dat deze ronde in een enorme behoefte voorziet. We mogen weer een wedstrijd verwachten waarin we klinkende namen op de erelijst zullen krijgen.” De editie voor junior-vrouwen werd dit jaar door de internationale wielerbond UCI zelfs opgewaardeerd naar de status van UCI Nations Cup. Slechts vier organisatoren op de internationale kalender hebben dat stempel gekregen, waarvan maar één in Nederland. De beste vijf ploegen uit de Nations Cup mogen in oktober op het WK in Qatar een extra startplek invullen in de categorie junior-vrouwen. Lissenberg-Bekkering: “ We zien het als waardering voor wat we de afgelopen jaren hebben bereikt met deze ronde. De Energiewacht Tour voor junior vrouwen neemt een unieke positie in op de kalender, omdat de etappekoers volledig geïntegreerd is in de wedstrijd voor elite-vrouwen. Dit jaar doen er veertien nationale selecties mee. Hiermee is de Energiewacht Tour het grootste en belangrijkste evenement voor junior-vrouwen in de wereld. Met onze editie voor junior-vrouwen doen we actief aan talentontwikkeling en werken we aan de toekomst van het vrouwenwielrennen door de toppers van morgen een platform te geven.” Maar de Energiewacht Tour is er niet alleen voor de toppers en talenten van het wielerpeloton bij de vrouwen en junior-vrouwen, de organisatie wil ook de Groningse jeugd in beweging krijgen via Energy for kids. Het programma bestaat uit een fietsparcours voor kinderen en voor de peuters en kleuters is er een parcours met loopfietsjes. Ook zijn er een springkussen, stormbaan en kinderzweefmolen aanwezig. Alle genoemde activiteiten zijn gratis.

Starten op Vismarkt

De wedstrijd begint met een ploegentijdrit in de provinciehoofdstad. De Vismarkt wordt één avond het domein van de beste vrouwenploegen van de wereld, die met hun bussen en ander materieel bezit nemen van dit plein. Rensters draaien voor hun teambus warm voor een topprestatie van 11,3 kilometer en het publiek ziet ruim vijftig teams zowel vertrekken als finishen op de Vismarkt. Na de openingsrit op woensdag 6 april doet de Energiewacht Tour achtereenvolgens Winsum (7 april), Stadskanaal/Musselkanal (8 april), Zuidhorn en Leek (9 april) aan om vervolgens op het Waddeneiland Borkum – net als in 2015 – de slotdag te plannen. Borkum wil hiermee graag de verbondenheid met Groningen – er is een veerdienst actief tussen het Groningse land en het eiland – benadrukken. Rensters en volgers praten nog met enthousiasme over de gastvrijheid van Borkom maar ook over de spannende slotschermutselingen van 2015. Lisa Brennauer werd toen als eindwinnares gehuldigd. Wie haar opvolgt weten we zondag 10 april na vieren.