Koning Winter laat ijsverenigingen te vaak in de steek; ‘Jaren zonder ijs is dodelijk voor de club’

OOST-GRONINGEN – IJsverenigingen hebben ijs nodig om hun klanten te kunnen bedienen. Lange vorstperiodes blijven de laatste jaren echter achterwege, zelden kan er een baantje getrokken worden op de plaatselijke ijsbaan. Is er nog wel toekomst voor de ijsverenigingen? Groot Groningen maakte een rondje langs de banen.

Alteveer

,,Wij hebben het geluk dat er bij ons deze winter nog twee keer geschaatst kon worden, op 19 en 21 januari”, vertelt voorzitter Johan Zuidema van IJsvereniging De Toekomst uit Alteveer. ,,Als enige in Oost-Groningen. Wij hebben de luxe dat we over een moderne asfaltbaan beschikken. Er hoeft maar een dun laagje water van 3 tot 4.5 cm op. Dit bevriest snel. Als de ijsvloer begaanbaar is maken we dat via onze website en Facebook bekend. De mensen komen overal vandaan: Ter Apel, Veendam, Odoorn, Winschoten en Veendam. In 2013 hebben we een keer zeshonderd man op een dag op de baan gehad. Kijk maar eens op onze site, daar staan de foto’s wel op.” IJsvereniging De Toekomst heeft zo’n 300 leden. ,,Dit aantal blijft vrij constant. Alteveer is een dorp met 1200 inwoners. veel gezinnen zijn lid. Een gezinskaart kost 9 euro, een persoonskaart 5 euro. Dat heb je er snel uit. Financieel staan we er goed voor. Een vereniging hoeft niet rijk te zijn, maar moet wel zorgen dat er reserves zijn. De meeste kosten vormen de vaste lasten als water, gas en licht, gemeentelijke belastingen en dat soort zaken. Om de kas gevuld te houden is er acht keer per jaar een bingo-avond. Veel geld leveren die niet op, maar het is wel een belangrijk sociaal gebeuren. Daarnaast kunnen onze leden een keer per jaar gratis naar de kunstijsbaan Kardinge in Groningen. We zijn lid van de KNSB Gewest Groningen, daarom is dit mogelijk”, aldus de preses, die samen met zijn medebestuurders ook zomers aan de bak moet omdat er dan geskeelerd wordt op de baan in Alteveer. ,,Op maandag- en donderdagavond zijn er trainingsavonden onder begeleiding. Skeeleren is vooral in Overijssel en op de Veluwe erg populair. Daar schort het bij ons aan, ik zou graag wat meer belangstelling zien. Nu komen er zo”n twintig sporters per avond op af, eigenlijk te weinig. Ter promotie hebben we een filmpje op onze website gezet.” Zuidema, die inmiddels zestien jaar voorzitter is in Alteveer, zegt nu al blij te zijn met twee ijsdagen. ,,Maar tien is het allermooiste. In 2012 en 2013 hebben we die gehad. Destijds hebben we ook twee keer het NK Dames Korte Baan mogen organiseren, dat zijn leuke evenementen.” Zorgen maakt hij zich om het kader binnen zijn vereniging. ,,Wij kunnen geen nieuwe bestuursleden vinden. Er zijn er nu zes, maar officieel moeten het er zeven zijn. Mocht iemand zich geroepen voelen….”

Musselkanaal

IJsclub Musselkanaal hoopt op betere tijden. Daar is de laatste tijd erg weinig geschaatst. In januari is de baan 1 middag open geweest en in 2012 een week. Daarvoor hing tien jaar achtereen het bordje ‘gesloten’ aan de poort. ,,Als je zo weinig kan doen kom je op den duur in de financiele problemen. De kosten houden aan, de inkomsten dalen omdat leden besluiten hun lidmaatschap op te zeggen omdat de baan vrijwel nooit open is”, zegt bestuurslid Richard Knoppien. ,,We doen het voor de leden, maar jaren zonder ijs is dodelijk voor de club. Dit schiet niet op. Hopelijk komen er weer andere, betere tijden. Als we af en toe winter krijgen, is er niets aan de hand.”

De spaarzame keren dat er wel ijs is, heeft de club geen concurrentie van het kanaal. ,,Ten eerste zijn we eerder open”, zegt de bestuurder. ,,Daarnaast is het belangrijk dat er toezicht is op de ijsbaan, zeker voor de jongste kinderen. Bij ons staat de veiligheid voorop. Mocht je door het ijs zakken, dan krijg je natte voeten maar je zal niet onder het ijs schieten zoals op het kanaal.” Voor wat betreft het kader en de vrijwilligers zijn ze in Musselkanaal tevreden. ,,Er zitten acht man in het bestuur, dat loopt prima. Een keer per jaar kijken we of er onderhoud gepleegd moet worden. Na inventarisatie gaan we met zijn allen aan de slag en dan is het zo gepiept”, stelt Knoppien. Als de ijsbaan open is, worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Discoschaatsen, fluitketel gooien en schaatswedstrijden voor de kinderen zijn de voornaamste. IJsclub Musselkanaal is geen lid meer van de KNSB. Dit besluit is genomen uit kostenoverwegingen.

Blijham

,,Wij moeten erg zuinig zijn, ik zit als Dagobert Duck bovenop de centen. Al vier jaar is onze baan niet open geweest. Steeds meer leden haken af. Sommigen zeggen dat een ijsclub in het dorp hoort, die betalen gewoon trouw een tientje per jaar voor een gezinskaart. Maar er zijn er steeds meer die wachten tot er ijs komt en worden dan lid. Ik zie de toekomst donker in, we krijgen geen echte winters meer. Het wordt steeds warmer en warmer. Op een gegeven moment is het over”, treurt penningmeester Harry de Voogd van IJsvereniging Blijham. ,,Daarnaast hebben we het bestuur niet op sterkte met maar vier leden. Elk jaar haakt er iemand af. We kunnen de bar, keuken, loket en de baan nu net bezetten. Dat is te krap, want je moet er elke keer zijn. Mijn grootste wens is een paar echte winters, dan komt alles weer goed en verdien je ook weer wat”, aldus De Voogd. ,,Zoals het nu gaat trekken we aan een dood paard, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Toch willen we zo lang mogelijk proberen de ijsvereniging in stand te houden. Als je de kinderen ziet genieten tijdens het schaatsen, prachtig! Daar doe je het voor”. Om niet aan de aandacht van de mensen te ontsnappen timmert de vereniging in Blijham zoveel mogelijk aan de weg. ,,Deze zomer houden we voor het eerst een wielerdriedaagse tijdens de feestweek. Deelnemers kunnen elke avond dertig kilometer afleggen. De opbrengst is uiteraard voor de club. We gaan het supergoed organiseren en er veel reclame voor maken”.