Woningmarkt Noord-Groningen in zwaar weer

PROVINCIE – De woningmarkt in de aardbevingsgebieden van de provincie Groningen blijft achter bij de landelijke norm. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de tijd dat een woning te koop staat ligt in het aardbevingsgebied vele malen hoger. In de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde, De Marne, Winsum, Bedum, Eemsmond, Loppersum, Delfzijl en Appingedam staan woningen gemiddeld 540 dagen te koop alvorens er een koper is gevonden. In de andere gemeenten in Groningen is dat 430 dagen.

Naast dat woningen langer te koop staan, gaan ze ook voor minder geld weg. Vanaf 2012 zijn de prijzen van woningen met gemiddeld 1,4 procent gedaald. Dit terwijl in de andere gemeenten juist een stijging viel te noteren van 0,2 procent.

Opvallend hierbij is dat voor 2012 juist de Noord-Groningse gemeenten populairder waren. De aardbeving bij Huizinge blijkt de ommekeer te zijn geweest. In augustus 2012 werd het dorpje getroffen door een aardbeving met 3.6 op de Schaal van Richter.