Arie Haan als spits op bühne van De Klinker

WINSCHOTEN – Sport en cultuur, ooit een combinatie die vooral tegenstellingen opriep maar anno 2.0 een succesvol een-tweetje aan het worden is. Zelfs theaterprogrammeurs zijn in dit onverwachte gat gedoken. De avonden van het literaire wielerperiodiek De Muur, met Wilfried de Jong en Bert Wagendorp, zijn regelrechte voltreffers geworden. De oud-profvoetballers Glenn Helder, Marcel Meeuwis en John de Wolf hebben de bühne inmiddels ook ontdekt. Zij hebben zich verenigd in FC De Rebellen en reizen stad en land af om hun wel en zeker ook wee in de voetbalwereld smakelijk op te dissen. Zoals ook Ruud Gullit dat onlangs deed in Breda, waar hij de hoofdgast was van Bier en Ballen, een voetbalshow die ook al een schot in de roos blijkt.

En er staat al weer een nieuw programma op de rol, De bal is rond. De première – 14 mei – is voor De Klinker, het cultuurpaleis van Winschoten. Daar draaft een zevental entertainers op, met oud-international Arie Haan als onbetwiste spits. Van hem mag worden verwacht dat hij verbaal gaat scoren en de zaal doet lachen met anekdotes uit zijn zo rijke voetbalcarrière, die hem als voetballer én als trainer, over de hele wereld voerde. Haan speelt medio mei, als geboren Finnerwolder, in feite een thuiswedstrijd. Als voetballer groeide hij op bij WVV, de club die een slordige halve eeuw geleden zo veel talenten voortbracht. Niet alleen Arie Haan werd als roodzwarte jongen uitverkoren voor een profbestaan, maar ook Klaas Nuninga, Jan Mulder, Hans Wortelboer, Sietze Veen en Hennie Mellema.

Arie Haan ging zelfs naar het grote Ajax, waarmee hij de eerste Europa Cup voor die club binnenhaalde. Dat was in 1971, toen Ajax het Griekse Panathinaikos met 2-0 versloeg in de finale. En jawel, Arie Haan was een van de doelpuntenmakers. Na zijn periode bij Ajax ontpopte Haan zich als een ware voetbalglobetrotter, die overal en nergens zijn geld verdiende. In België, in Duitsland, Griekenland, Kameroen en laatstelijk in China. Het voetballeven heeft hem toegelachen en Haan lachte vrolijk terug. Zoals die keer bij een Oktoberfeest in München waar hij, destijds trainer van VfB Stuttgart, zich liet gelden als een vrolijke dirigent van een hoempa-orkest. Wellicht zal hij er De Klinker nog eens smakelijk over vertellen.

Naast Arie Haan zijn opgesteld, in alfabetische volgorde: Henk de Haan, Bert Hadders, Erik Hulsegge, Henk Mulder, Herman Sandman en Meindert Talma.

Henk de Haan is tegenwoordig broeser annex entertainer. Hij was al cultvoetballer toen dit woord nog moest worden uitgevonden. Avant la lettre dus. Eerst in het Groninger Oosterpark, later op de Langeleegte, waar hij qua voetbal precies paste. Mouwen omhoog en verder geen flauwekul. Hij scoorde een keer in dit legendarische stadion, liep vervolgens bijkans het hele stadion rond en toog vervolgens met de gemaakte opname naar AVRO’s Sportpanorama om dit doelpunt voor te dragen als goal van de week. De Haan slaagde in zijn missie. Wat hem niet lukte, was het beteugelen van de fameuze Italiaanse spits Alessandro Altobelli. Maar het blauwzwarte Inter-shirt dat hij er aan over hield, koestert hij nog steeds. Bert hadders staat niet bekend als iemand die in het voetbalwereldje naam heeft gemaakt. Hij heeft zich gestort op een artiestencarrière, werd in Grun’n bekend als laidjeszanger. Soms heeft hij er een band bij ter ondersteuning, de Nozems genoemd. Voor de jongere garde: een nozem was in de jaren zestig een recalcitrante jongeman, die het gezag graag mocht tarten. Jarenlang werkte Erik Hulsegge anoniem bij RTV Noord. Totdat de regionale omroep zich ook liet gelden op de social media. Toen ontpopte Erik Hulsegge zich als een begenadigd columnist die één keer per week heel mooi kan schrijven over de dingen des levens. De sportiviteit in zijn genen heeft Hulsegge meegekregen van zijn moeder, die als Jans Koster in een inmiddels zeer grijs verleden behoorde tot de zwemtop van Nederland. Door een boycot van Nederland, uit protest tegen de Russische inval in Hongarije, werd Jans Koster van een olympisch optreden in Melbourne (1956) beroofd. Erik Hulsegge gaat er niet onder gebukt. Waarom zou je ook, als je de bedenker bent van Klouk, de razend populaire kennisquiz van ‘Noord’. Als laatbloeier gaat hij nu op voor ‘voetbalartiest’. Henk Mulder is inderdaad, de breur van. Van Jan dus, die als jongen van net 20 een sprookjesachtige transfer maakte van WVV naar Anderlecht, toentertijd nog een Europese topclub. De blikvanger van die overgang: een MG. Ofwel een superdeluxe sportauto. Henk Mulder kon ook best een aardig balletje trappen, maar niet zo goed als Jan. Henk bleef steken op het vlaggenschip van WVV. Daar kun je in Winschoten overigens best mee thuiskomen. Als sportjournalist reikte Henk verder. Eerst bij de Winschoter Courant en later het Dagblad van het Noorden werd hij niet alleen gezaghebbend voetbalverslaggever, maar ook een eigenzinnige columnist. Herman Sandman is De Eeuwige Veenkoloniaal. Ook al een schrijver/columnist. Begonnen bij de Groninger Gezinsbode, maar pas een naam toen hij zijn boek De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal presenteerde aan den volke. Als Oost-Groninger had hij zijn hart verpand aan de BV Veendam, dat als SC Veendam in een faillissement werd gestort. Herman Sandman behoorde tot de zwarte mannen die dit onheil trachtte af te wenden. Het mocht niet baten. Herman kan lekker schrijven, maar bij het redden van een zieltogende profclub komen heel andere kwaliteiten om de hoek kijken. Herman heeft wel journalistenbloed in de aderen, hij is sedert 2008 gezegend met de Groninger Persprijs en werkt momenteel als redacteur/verslaggever bij het Dagblad van het Noorden. Daarnaast is hij druk doende met het schrijven van de biografie van Milko Djurovski, de Joegoslavische rookmagiër die in het Oosterpark een legende werd als baltovenaar. De man met ervaring in dit toneelwerk is Meindert Talma. Dikke vriend ook van Herman Sandman. Samen verzorgden ze op Oerol, de culturele manifestatie op Terschelling, de Wonderlijke WK Voetbalshow. Tama stond onlangs nog in het programma Bier en Ballen in Breda, dat een inspiratiebron was voor ‘De bal is rond’ in Winschoten. Talma is, net als Bert Hadders, aangetrokken voor dit programma voor gezongen intermezzo’s. Zingen is namelijk zijn ding, niet voor niets staat hij op google te boek als liedjesschrijver. Ook hij doet dat soms met een begeleidingsband, The Negroes. Het zal mij niet verbazen als Meindert Talma deze avond nog een duet gaat zingen met Arie Haan. Alleen zo’n act al zal de entreeprijs (slechts 15 euro, inclusief een pot bier) waard zijn.