Politie in Groningen vaak te laat bij spoedmeldingen

PROVINCIE – De politie is in de provincie Groningen niet altijd op tijd bij een spoedgeval. De norm van de politie is om in 90 procent van de meldingen wel binnen een kwartier aanwezig te zijn. Het blijkt echter dat vooral in Groningen dit streven niet gehaald wordt.

‘In plaats daarvan lukt het ons in 85 procent van de gevallen. Dat moeten we dus verbeteren’ , zegt politiechef Oscar Dros van de Eenheid Noord-Nederland, die namens de politietop de reactietijden in portefeuille heeft.

Ooit was de norm 80 procent. ‘De norm van 90 procent hebben we ons toen zelf opgelegd omdat we écht een verbetering wilden bereiken’, zegt Dros. Volgens hem is duidelijk dat de politie het percentage samen met het lokaal bestuur en de andere hulpdiensten omhoog moet brengen. ‘In de stedelijke gebieden halen we de norm al wel. Het probleem doet zich het meest voor in enkele landelijke en uitgestrekte gebieden met een relatief lage bevolkingsdichtheid.’

Vooral in Vlagtwedde, Winsum en Grootegast heeft de politie moeite met het halen van de norm bij een prio1-melding. Volgens Dros wordt bij elke melding waar de reactietijd niet wordt gehaald, bekeken wat beter en sneller had gekund en gemoeten. ‘Maar we moeten ook in ogenschouw nemen dat de gebieden waar we de reactienorm te vaak niet halen, veelal de veiligste van Nederland zijn, als je de ‘‘incidentdichtheid’’ meeweegt. Bovendien gebeurt het ook vaak dat als wij de reactietijd niet halen, de brandweer of de ambulance er al wel is.’

Investering

Hoewel Dros een verbetering van het percentage haalbaar acht, is het volgens hem realistisch dat 90 procent niet overal haalbaar blijkt. ‘Het halen van de norm vergt in sommige landelijke gebieden een zeer grote investering van mensen en middelen. Het is daardoor de vraag of in sommige gebieden die 15 minuten reactietijd af en toe niet iets kan oplopen.’