Groningen spreekt zich uit over associatieverdrag: “Nee!”

PROVINCIE – De provincie Groningen heeft zijn stem laten horen. Net als de rest van Nederland loopt ook Groningen niet warm voor het associatieverdrag met Oekraïne, noch voor het referendum. In de meeste gemeenten werd het opkomstpercentage van 30 procent net gehaald, in andere gemeenten bleef het tot het laatst toe spannend of de opkomst groot genoeg zou zijn.

Stadskanaal en Hoogezand-Sappemeer wisten niet meer dan 27,3 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus te krijgen. In Haren namen veel mensen wel de moeite om de gang naar de stembureaus te maken, 42,6 procent bracht zijn stem uit.

Groningen, Haren, Zuidhorn en Bedum stemden voor het verdrag. De rest van de Groningse gemeenten ziet er minder heil in. In Pekela stemden meer dan 75 procent van kiezers tegen het verdrag met Oekraïne. Dit in tegenstelling tot Haren waar meer dan 57 procent het verdrag wel geratificeerd wil hebben.

Het betreft vooralsnog een voorlopige uitslag, 12 april wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt. Premier Rutte verwacht dat er weinig meer aan de uitslag zal veranderen en zegt dat het verdrag ‘zoals het er nu ligt, niet zonder meer geratificeerd kan worden’. Tweederde van de kiezers in Nederland hebben zich uitgesproken tegen het handelsverdrag. Het kabinet wacht de moeilijke gang naar Brussel om met de 27 andere lidstaten nieuwe voorwaarden uit te onderhandelen.