Meldweek Leefbaarheid levert veel reacties op

PROVINCIE – Gedeputeerde Eelco Eikenaar van leefbaarheid maakte vandaag bekend dat de provincie Groningen de Meldweek Leefbaarheid ziet als geslaagd.

De Groningers vinden sociale cohesie belangrijk en voorzieningen die daaraan bijdragen. Ook zijn er veel ideeën binnengekomen: van een outdoor fitness-park, meer groen en ondersteuning voor winkels tot snel internet. Tot nu toe zijn er 170 meldingen gedaan.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar zegde deze week vier prikstokken toe aan een beller uit Zuidwolde. Mevrouw Hofman belde in de meldweek met het verhaal dat de groep vrouwen waarmee zij regelmatig het zwerfvuil langs het Boterdiep opruimden, eigenlijk vier prikstokken te kort kwam. Eelco Eikenaar: “Nu moet niet iedereen ons gaan bellen voor schoonmaakmateriaal, maar ik vind dit zo een prachtig voorbeeld van mensen die zich inzetten in hun eigen omgeving, dat we spontaan besloten dat we de prikstokken gaan leveren.”

Statenlid Ton van Kesteren vindt het positieve aan de Meldweek dat het een manier is om de afstand tussen de burger en de politiek te verkleinen. “We hebben de mensen uitgebreid gesproken, waardoor we een goed beeld hebben gekregen wat er onder hen leeft.”

Ruim 80 procent van de meldingen kwam van plattelandsbewoners. 46 procent van de respondenten gaf een acht of hoger voor de leefbaarheid van hun woonomgevingen.

De provincie organiseerde de Meldweek om te horen wat de Groningers belangrijk vinden, wat er voor zorgt dat het goed leven is in hun straat, wijk, dorp of stad. Voor verbetering en behoud van de leefbaarheid stelt de provincie Groningen de komende vier jaar in totaal 22 miljoen euro beschikbaar. Met onder meer de uitkomsten van deze week wordt gekeken hoe dit geld besteed gaat worden.

Sinds afgelopen maandag 9.00 uur tot vanavond 21.00 uur staat een team van leden van Provinciale Staten de Groningers telefonisch te woord. Online kan ook, via www.meldweekleefbaarheid.nl.