Expositie ‘David Bowie is’ trekt ruim 200.000 bezoekers

GRONINGEN – De expositie ‘David Bowie is’ heeft meer dan 200.700 bezoekers getrokken. Groningen neemt daarmee de tweede plaats in op de lijst met steden waar de expositie te zien is geweest.

De expositie bleek in Groningen populairder dan in de wereldsteden Berlijn, Parijs, Melbourne, Toronto, São Paulo en Chicago. Niet alleen het Groninger Museum is blij met dit resultaat, ook de winkels en horeca profiteerden van het succes. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 10 april en is uitverkocht.

Vanuit de hele wereld kwamen kunstliefhebbers en fans van David Bowie naar het museum. Voor ruim 4 van de 10 bezoekers aan David Bowie is was dit het eerste bezoek aan het Groninger Museum en voor 1 op de 5 bezoekers was de expositie aanleiding voor een eerste bezoek aan de stad Groningen. Onder de Nederlandse bezoekers kwam 75% van buiten de provincie Groningen. Maarliefst 1 op de 10 bezoekers kwam uit het buitenland, waarvan 50% uit Duitsland.

‘De tentoonstelling spreekt tot de verbeelding’

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum: “Wij zijn blij en trots dat wij deze tentoonstelling naar Nederland hebben kunnen halen, en zo de ervaring konden delen met onze bezoekers. De tentoonstelling spreekt tot de verbeelding, niet alleen voor de fans van David Bowie, maar voor een breed publiek.”

David Bowie is trok vanaf de opening in december al veel publiek en werd hoog gewaardeerd. Veel bezoekers kwamen zelfs meerdere keren: “Woensdag wordt het de derde keer dat ik ga. Ik vind de tentoonstelling echt geweldig, ik begin echt weer een Bowie-fan te worden” of vermaakten zich er úren: “Na 5,5 uur ‘David Bowie is’ zijn we toch nog even bij de meubelen van Joris Laarman gaan kijken.”

Naast de tentoonstelling werden er in het museum ook evenementen georganiseerd die gerelateerd waren aan David Bowie. Zo organiseerde het Groninger Museum iedere vrijdagavond een Bowie Late Night, waar de bezoekers voorafgaand aan het bezoeken van de tentoonstelling een lezing over David Bowie konden bijwonen. Deze avonden bleken zo in trek dat ze al voordat het programma bekend was waren uitverkocht. Onder meer journalist Leo Blokhuis, modeontwerper Hans Ubbink en Vogue-redacteur Nathalie Wouters gaven een lezing.

David Bowie-treincoupé

Ook buiten het Groninger Museum om werden veel activiteiten georganiseerd. In samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen reed er in januari elke weekend van Zwolle naar Groningen een trein met David Bowie-coupé. Reizigers konden met een virtual reality-bril een virtuele reis maken door de wereld van David Bowie.

Het Noord Nederlands Orkest organiseerde een speciale concertreeks en in het Groninger Forum draaide maandenlang elk weekend een film van David Bowie. Winkels in de binnenstad van Groningen deden mee aan een Bowie-etalagewedstrijd, Noorderlicht Fotografie toonde concertfoto’s uit de jaren zeventig en het Stripmuseum liet strips, tekeningen en illustraties zien geïnspireerd op het karakter Ziggy Stardust.