Groningse gemeenten hebben moeite met plaatsen statushouders

PROVINCIE – De gemeenten in de provincie Groningen lopen achter bij het plaatsen van statushouders. Uit de cijfers van het COA blijkt dat er in de provincie nog voor 565 asielzoekers woonruimte gevonden moet worden.

Halverwege het jaar, op 1 juli, moeten er volgens de doelstelling 795 statushouders geplaatst zijn. Tot 1 april hebben de gemeenten gezamenlijk 232 mensen onder weten te brengen.

Alleen Loppersum loopt voor op schema, dat komt dordat deze gemeente in 2015 meer statushouders van een woning heeft voorzien dan de taakstelling voorschreef. Ook Pekela doet het goed. Van de voorgestelde 17 asielzoekers moet zij er nog één plaatsen. Leek, Marum, Ten Boer en Bellingwedde doen het aanmerkelijk minder. Geen van deze vier gemeenten hebben iemand weten te plaatsen en moeten in de komende twee maanden nog aan hun volledige doelstelling voldoen.

De gemeente Groningen erkent een tekort aan woonruimte. Daarom willen zij kijken of er een woonbestemming op panden gerealiseerd kan worden die nu nog een andere bestemming hebben.

Groningen is overigens niet de enige provincie die problemen heeft met het vinden van woonruimte voor statushouders. In heel Nederland lopen de gemeenten achter op de taakstelling.

 

Foto: Flickr, Directie Voorlichting.