Ingezonden brief: “Korte Lontjes bij de Klap tot Klaploop”

STADSKANAAL – Zoals zoveel leuke evenementen en activiteiten is ook de jaarlijkse Klap tot Klaploop afhankelijk van vele enthousiaste vrijwilligers die hun vrije tijd opofferen om andere mensen een fantastisch dag te kunnen bezorgen. Helaas kan de organisatie van de Klap tot Klaploop niet overal op even veel sympathie rekenen, met soms schrijnende incidenten als gevolg.

Hierbij de ingezonden brief van Jaap Duit, de voorzitter van de Klap tot Klaploop, die de misstanden tijdens de laatste loop aan de kaak stelt.

Korte lontjes

“Bijna alle publieksevenementen zijn afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Niet iedereen kan elk evenement waarderen. Neem bijvoorbeeld de Knoalster Nacht. Een evenement dat bezocht wordt door tienduizenden maar er zijn ook inwoners die die nacht elders gaan slapen vanwege de herrie.

Neem de Klap tot Klaploop op de 2e paasdag. Met ruim 1400 deelnemers en duizenden toeschouwers zou je denken dat dit evenement breed gewaardeerd wordt. Maar toch zijn er burgers die dit evenement maar niks vinden. Het lopen zal ze een worst zijn. Maar dat er wegen voor worden afgezet, is niet acceptabel. Dat dit gebeurt voor de veiligheid van de lopers en de toeschouwers en er verkeersregelaars worden ingezet om alles in goede banen te leiden, daarvoor is bij een aantal verkeersdeelnemers geen greintje begrip. Mede als gevolg van nabluswerkzaamheden van een brand aan de Marktstraat in Musselkanaal, moest het parcours met het oog op de veiligheid van de lopers en op last van de politie worden aangepast. Voor een tiental minuten moesten enkele wegen extra worden afgesloten.

De vrijwillige verkeersregelaars hebben menig scheldkanonnade mogen incasseren. Opmerkelijk was het aantal op hand zijnde bevallingen waarvoor men met spoed naar het ziekenhuis moest, namelijk negen in een half uur tijd. Een record. Ook het aantal personen dat plotseling gestorven was of op sterven lag was 2e paasdag bijzonder hoog, namelijk vijf in dat half uur. Niet alleen als het gaat om de Klap tot Klaploop maar verkeersregelaars krijgen ook bij andere evenementen in toenemende mate te maken met verkeersdeelnemers die zich asociaal gedragen. De volgende brief ontving ik van één van de vrijwillige verkeersregelaars:”

“Na heel wat jaren met plezier verkeersregelaar te zijn geweest, was het vandaag denk ik wel de ergste dag van allemaal. Vanwege de brand op de Marktstraat in Musselkanaal was het parcours aangepast, dus betekende dit voor ons allemaal omschakelen. Doordat de Stationsstraat werd afgesloten kreeg ik de opdracht om bij de brug naar de 2e Exloërmond niks er meer door te laten vanwege een opstopping bij de Stationsbrug. Ik ben minstens 50 x uitgescholden en dan niet met de meest nette woorden(kankermongool- lul – klootzak – eikel etc).
Dan vraag ik me af, wat doe ik hier nog. Ik sta hier voor het plezier van menig loper en voor de veiligheid van alle deelnemers. Ik weet niet of ik dit nu nog langer wil. Mijn gezin zit op deze feestdag alleen thuis en ik sta in de stormachtige wind en wordt uitgescholden. Dat is een lelijke domper op mijn feestdagen”.

“Ik neem het op voor deze vrijwilliger en al zijn collega’s. Laten we in deze samenleving goed beseffen dat alle publieksevenementen afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. Die verdienen op zijn minst respect en waardering. “

Jaap Duit – voorzitter stichting Klap tot Klaploop

 

Foto beschikbaar gesteld door: © Flip Slik