Terugblik: Ellen van Dijk een klasse apart tijdens Energiewacht Tour 2016

10-04-2016: Wielrennen: Energiewachttour vrouwen: Borkum BORKUM (GER) wielrennen De slotetappe van de Energiewachttour was een etappe op het Duitse Waddeneiland Borkum. Eindpodium vrouwen winnares Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Lisa Brennauer

GRONINGEN – De zesde editie van de Energiewacht Tour is gewonnen door Ellen van Dijk. De voormalig wereldkampioene tijdrijden legde de basis voor haar eindzege in de kilometers tegen de klok en was vervolgens in de overige ritten niet van het voorste plan weg te slaan. Ook Chantal Blaak en Kirsten Wild toonden zich nadrukkelijk in deze sterk bezette internationale ronde, waarin tenslotte ook de Amerikaanse Allie Dragoo een etappe op haar naam wist te brengen. De Duitse Christa Riffel won de wedstrijd voor junior-vrouwen.

De Energiewacht Tour 2016 eindigde zoals hij begon: met Ellen van Dijk in de gele leiderstrui van Energiewacht. Haar team Boels-Dolmans won de ploegentijdrit met start en finish in Groningen en omdat ze als eerste van haar team de streep passeerde, kreeg Van Dijk op de Vismarkt de leiderstrui om de schouders. Voor het eerst slaagde haar team – op het WK Ploegentijdrit nog nipt verslagen met zes seconden verschil – erin om het favoriete team van Ronnie Lauke (Canyon-Sram) achter zich te laten.

Een dag later was voor het klassement minstens zo bepalend. Rond Winsum zorgde de wind er op de open vlakten voor dat het peloton volledig uiteen sloeg . Al na tien kilometer reed een groep van vijftien rensters weg, met daarbij de nodige internationale toppers. Chantal Blaak – dit seizoen al winnares van Gent-Wevelgem en de Ronde van Drenthe – won de rit met overmacht voor de Duitse Lisa Brennauer en ploeggenote Van Dijk. Ze nam ook de gele leiderstrui over.

Ook de dag nadien werd in de derde etappe – met start in Musselkanaal en finish in Stadskanaal – volop aangevallen. Uiteindelijk kreeg een kopgroep van zes, met voor het klassement ongevaarlijke rensters, de zegen van het peloton. In een spetterende finale trok Allie Dragoo uit de Amerikaanse selectie de zege naar zich toe. Chantal Blaak trok opnieuw het geel om de schouders.

Op de vierde dag kregen de rensters een dubbel programma af te werken. De ochtendrit in Zuidhorn viel ten prooi aan de snelle Kirsten Wild, die niet gehinderd leek door het feit dat de Energiewacht Tour haar eerste wegwedstrijd was na het WK Baan in Londen begin maart. In de middag werd rond Leek het klassement opnieuw opgeschud. Klassementsleidster Blaak – ’s morgens gevallen – bleek niet in staat het geel te behouden. Gelukkig voor haar was het haar ploeggenote Ellen van Dijk die het tricot van haar overnam.

Op de slotdag stapten de rensters op de veerboot van AG Ems voor de afsluitende etappe op het Duitse Waddeneiland Borkum. Ook nu leverden de rensters een hele dag strijd, maar Van Dijk wist haar concurrentes Annemiek van Vleuten (tweede) en Lisa Brennauer (derde) zodanig onder controle te houden dat ze na afloop haar tweede eindzege in deze ronde op haar naam mocht schrijven. Ik ben blij met deze zege, na mijn ribbreuk in de Omloop Het Nieuwsblad miste ik een aantal wedstrijden in het voorjaar en daarom is de zege in de Energiewacht Tour heel welkom. Gelukkig konden we als team de succesvolle lijn van de afgelopen weken ook in deze wedstrijd doortrekken.”

Bij de junior-vrouwen kende ook de vierde editie een internationale winnares. Na een boeiende reeks ritten – waarin in de tweede, derde en vierde etappe altijd de aanvallers beloond werden met een ritzege – won de Duitse Christa Riffel de etappekoers, die voor het eerst in de Nations Cup van de internationale wielerbond UCI werd opgenomen. Nederland leidt met nog één wedstrijd te gaan in het landenklassement na deze reeks en hield daarmee ook een beloning over aan een sterk optreden in de Groningse rittenkoers.