Dorkwerd krijgt zijn nieuwe brug

DORKWERD – Zaterdag 23 april gaat de nieuwe brug bij Dorkwerd op zijn plek gehesen worden. Vanaf vrijdag 22 april 10.00 uur tot dinsdag 3 mei 06.00 uur is de omgeving van de brug afgesloten voor alle verkeer.

Het Van Starkenborghkanaal is afgesloten voor de scheepvaart van zaterdag 23 april 0.00 uur tot maandag 25 april 06.00 uur. Op dit moment wordt bij het bedrijf DJK in Zuidbroek de laatste hand gelegd aan de brug. Vanaf 3 mei kan het verkeer over de brug rijden.

Op vrijdag 22 april gaan de wegen rond de brug bij Dorkwerd vanaf 10.00 uur dicht voor alle verkeer. Dan worden de kranen opgebouwd, die op zaterdag 23 april de brug op zijn plek hijsen. Het gaat om kranen van 700 en 750 ton, die per vrachtwagen aangevoerd worden. Samen moeten de kranen het 60 meter lange stalen brugdek op zijn plaats hijsen.

Taart

Zaterdagochtend overhandigt Fokko Leutscher namens de dorpen Garnwerd en Ezinge een taart aan aan gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Els van Grol, directeur Noord-Nederland van Rijkwaterstaat. Dit om te vieren dat de verbinding tussen Groningen en de noordelijke dorpen weer hersteld is.

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

De brug bij Dorkwerd maakt deel uit van de Hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. De oude brug voldeed niet aan de eisen voor een hoofdvaarweg. Bovendien was de brug technisch verouderd: de brug dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De provincies Groningen en Fryslân werken samen met Rijkswaterstaat aan de verbetering van deze vaarweg. De vaarweg wordt dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt vervangen, waaronder de brug bij Dorkwerd. Doel is dat grotere schepen vlot en veilig kunnen varen. Het gaat onder meer om klasse Va-schepen. Dat zijn schepen van 110 bij 11,4 meter met een gewicht van maximaal 3000 ton. Zo is de weg vrij voor meer transport over water.

Voorbehoud

Bij slechte weersomstandigheden, zoals harde wind, worden de werkzaamheden in het weekend van 28 en 29 mei uitgevoerd.

.