Groninger Belang wil referenda: ‘Herindelen doe je van onderop’

PROVINCIE – De gemeenten in de provincie Groningen moeten zich hard maken om de mogelijkheid tot een referendum te creëren. Zo kunnen inwoners van gemeenten ook iets vinden van de herindeling en houden de volksvertegenwoordigers de regie in eigen hand. Dat zegt de Statenfractie van het Groninger Belang.

Het is Groninger Belang een doorn in het oog dat de provincie Groningen bewust de touwtjes in handen neemt en gemeenten dwingt te herindelen zoals de provincie dat het liefste ziet gebeuren.

Voorbeelden daarvan is de druk die de provincie uitoefent op Haren om bij Groningen en Ten Boer aan te schuiven en de dwang in Noord-Groningen om toch vooral de G7-indeling uit te werken. Een aantal van de zeven Noord-Groningse gemeenten ziet liever twee kleinere varianten, maar wordt daarbij tegengewerkt door de provincie.

De herindelingsdiscussie moet van onderop gevoerd worden zo stelt Statenlid Marc Scheffers: “Wij vinden dat als gemeenten constateren dat herindeling voor hen een oplossing is, het ook aan de gemeenten is om dit zelf te regelen. Dat noemen we herindeling van onderop, en dat was ook hoe de provincie er mee om zou gaan zo dachten wij. Zo wil de minister het hebben. Zo stond het ook in het coalitieakkoord van de provincie.”

Groninger Belang blijft vinden dat herindeling écht van onderop moet komen, en dat inwoners zich daar ook over uit moeten kunnen spreken. Zeker nu hun volksvertegenwoordiging door ingrijpen van de provincie inhoudelijk buitenspel staat.

“Terwijl de provincie maximaal 6 maanden de tijd neemt om plannen te bedenken hoe toekomstige gemeenten er uit moeten zien kunnen de gemeenten zelf die tijd mooi gebruiken om een referendumverordening op te stellen”, zegt Scheffers. “Als gemeenten dan over 6 maanden toch nog iets mogen vinden van de herindelingsplannen van de provincie kunnen de inwoners op dat moment desgewenst een oordeel geven over die plannen. Daarmee creëer je draagvlak van onderop, en daarmee kunnen inwoners ook iets vinden van dat wat de provincie nu doet.”