Eerste pop-up kinderfietsenwinkel geopend in Groningen; ‘Elk kind een fiets’

GRONINGEN – Wethouder Mattias Gijsbertsen van Armoedebeleid en Araya Sumter van de ANWB hebben maandagmiddag op feestelijke wijze een pop-up kinderfietsenwinkel geopend in de vorm van een container op de Vismarkt.

Het bijzondere aan deze winkel is dat de bezoeker er geen fiets kan kopen, maar wel één kan doneren. Alle fietsen gaan naar het ANWB Kinderfietsenplan en komen terecht bij kinderen uit gezinnen in Groningen die zich geen fiets kunnen veroorloven. Leerlingen van de St. Michaëlschool kwamen langs tijdens de opening en doneerden de eerste fietsen.

Groningen is de eerste stad waar de pop-up Kinderfietsenwinkel van de ANWB zijn deuren heeft geopend. Groningen is gekozen omdat uit onderzoek van de gemeente blijkt dat één op de vijf kinderen in de stad in armoede opgroeit. De gemeente wil graag dat alle kinderen kunnen meedoen en een fiets hebben om van school, zwembad, sportvereniging of gewoon in de wijk te kunnen fietsen. De fietsregeling wordt in de gemeente Groningen uitgevoerd door Werkpro en Stichting Leergeld. Deze stichting toetst of een kind in aanmerking komt voor deze fietsregeling.

Deze actie sluit aan op de succesvolle inzamelingsactie rond Kerst, waarbij de gemeente Groningen in samenwerking met het bedrijfsleven, bewoners en maatschappelijk betrokken organisaties ruim 200 kinderfietsen verzamelden. Ook in de loop van dit jaar vinden er vervolgacties plaats om het kinderfietsenplan onder de aandacht te brengen.

De inzamelactie op de Vismarkt duurt tot en met zaterdag 23 april. Gedurende de actie zijn er elke dag leuke dingen te doen bij de kinderfietsenwinkel zoals een wedstrijd fietsbanden plakken, BMX demo’s, een Streetwise fietsparcours en kinderen kunnen een fietsbel ‘pimpen’ voor hun eigen fiets of de bel doneren aan de gedoneerde fietsen in de actieweek.

De openingstijden van de Kinderfietsenwinkel zijn: maandag van 13.00 – 18.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 – 18.00 uur, donderdag van 10.00 – 21.00 uur en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. De pop-up store in de vorm van een container staat aan de kop van de Vismarkt, aan de kant richting de Grote Markt.