Martini Ziekenhuis Groningen controleert verdachte plekjes tijdens huidkankerdag

GRONINGEN – Ook het Martini Ziekenhuis in Groningen doet op zaterdag 21 mei mee met de Nationale Huidkankerdag. Tijdens de dag kunnen mensen hun huid laten controleren op verdachte plekjes.

Deze dag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Daarnaast kunnen de bezoekers zich laten informeren over de verschillende behandelmethoden van huidkanker en krijgen zij informatie over hoe zij hun huid het beste kunnen beschermen én controleren.

‘Vorig jaar waren alle beschikbare plekken in ons ziekenhuis al snel vergeven. Er is blijkbaar een grote behoefte om zekerheid te krijgen over verdachte plekjes op de huid’, vertelt dermatoloog Petra Harms. ‘Een goede ontwikkeling, want één op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven huidkanker. Daarmee is het een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en ook de meest voorkomende vorm van kanker.’ Het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt, is in de afgelopen tien jaar verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is er ook volop aandacht voor de preventie van huidkanker tijdens het evenement. Harms: ‘Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de schadelijke invloed door de zon, want die invloed is nog steeds de grootste oorzaak van huidkanker. Je kunt je beschermen door bijvoorbeeld goed te smeren met een zonnebrandcrème met een juiste beschermingsfactor. Daarnaast moeten we ook de schadelijke effecten van zonnebankgebruik niet onderschatten en is het belangrijk om onze huid kritisch te controleren op verdachte plekjes. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.’

Meer informatie of aanmelden?

Meer informatie over de Nationale Huidkankerdag is te vinden op www.huidkankerdag.nl. Via deze site kunnen mensen zich vanaf maandag 18 april inschrijven voor een controle tijdens de Huidkankerdag. Daarbij kiezen ze zelf het ziekenhuis van hun voorkeur.