Bedumer scholier met Double Dutchies naar Champions Leaguefinale

BEDUM – De 13-jarige Rinus Loonstra uit Bedum is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 26 tot en met 29 mei aanstaande plaatsvindt in de Noord-Italiaanse stad.

Tijdens het bezoek aan Milaan wonen de spelers en speelsters ook de Champions Leaguefinale bij die op 28 mei gespeeld wordt in het San Siro stadion.

Double Dutchies slaat op de samenstelling van het Nederlandse team, dat uit vier jongens en vier meisjes bestaat. Nederland heeft daarmee twee jaar geleden in Lissabon een trend gezet, toen het als één van de zestien deelnemende landen aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project het enige team was met meiden en jongens. Dat trok in het internationale gezelschap de nodige aandacht. Deze trend zette zich vorig jaar door in Berlijn, waar toen 24 landen deelnamen aan het project. Steeds meer landen volgen het voorbeeld van de Double Dutchies.

De grootste hobby van de 13-jarige Rinus Loonstra is voetballen. Rinus vindt het erg leuk dat jongeren uit verschillende landen bij elkaar worden gebracht tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum. “Zoveel spelers uit andere landen ontmoeten lijkt mij echt te gek!” Het bijwonen van de Champions League-finale in Milaan is voor hem het hoogtepunt. “Dit is toch de mooiste finale van Europa. Het is een unieke kans om daarbij aanwezig te zijn.”

F4F Nine Values Cup

Rinus geeft zijn stem aan Liverpool bij de toekenning van de FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Nine Values Cup. Deze onderscheiding wordt in Milaan toegekend aan een professionele voetbalclub. Alle deelnemers mogen hun stem uitbrengen, dus ook Rinus. Vorig jaar werd de eerste F4F Nine Values Cup uitgereikt aan FC Barcelona tijdens het derde FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum in Berlijn. De F4F Nine Values Cup, ontworpen door de Duitse beeldhouwer Achim Ripperger, staat voor de kernwaarden vriendschap, gelijkheid, sportiviteit, gezondheid, vrede, toewijding, overwinning, tradities en eer.

Stichting LOOT

De acht speelsters en spelers zijn geselecteerd via de Stichting LOOT. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. “Uit elke van onze vier regio’s hebben we een speelster en speler geselecteerd”, aldus landelijk LOOT-coördinator Tom de Groen. “Zij voetballen niet alleen op topniveau in hun leeftijdscategorie en doen hun schoolwerk naar behoren, maar vallen ook op andere manieren positief op, bijvoorbeeld omdat zij ook scheidsrechteren, coachen of altijd voor een ander klaarstaan. Leerlingen dus die dat ‘extra’ hebben.”