Bevrijdingsdag extra groot gevierd in Groningen

GRONINGEN – Dit jaar is het de beurt aan de provincie Groningen om de Nationale Viering van de Bevrijding te organiseren. Deze viering vind elk jaar in een ander provincie plaats. Daarom zijn er op 5 mei meer activiteiten in de provincie dan in andere jaren.

Hoogtepunt is een groot gezamenlijk ontbijt op de Grote Markt voor alle inwoners van stad en provincie. Tijdens het ontbijt kan er gekeken worden naar beelden van de bevrijding en zijn er optredens van het 4 Mei-Projekt en het koor New Life.

In de Stadsschouwburg is een talkshow met Thomas Erdbrink. De journalist is sinds 2002 correspondent in Teheran en werkte voor onder andere het NOS Journaal en het NRC Handelsblad. De talkshow, gepresenteerd door Art Rooijakers, is een moment van bezinning voorafgaand aan de vele festiviteiten in het land. Iedereen kan de talkshow komen bekijken die ook rechtstreeks wordt uitgezonden op NPO 1.

Daarna ontsteekt premier Mark Rutte om 13:00 uur het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival. Onder andere Ali B. beklimt het podium. De door heel Nederland vliegende ‘helikopteract’ van dit jaar is Kovacs. Op het hoofdpodium op de Groningse drafbaan treden onder meer Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet op.

Deze activiteiten zijn allemaal gratis te bezoeken en georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Groningen.